Zelenović: Politika vojne neutralnosti Srbije postala neodrživa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nebojša Zelenović Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/EV
Podelite vest

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović ocenio je da je politika vojne neutralnosti Srbije postala neodrživa i da bi Beograd morao da počne da razume svet u kome živimo, kako bi uopšte došao u priliku da od sveta zahteva ono što je suštinski interes građana Srbije.

Zelenović je u autorskom tekstu za novi broj nedeljnika Vreme ukazao da polazne tačke političke stvarnosti predstavljaju novo stanje međunarodnih odnosa koje je počelo sa ratom u Ukrajini, kao i “tvrdoglavo neizmenjen stav najvećeg dela političke elite Srbije” o najvažnijim pitanjima tokom poslednjih 50 godina.

“Ruska agresija na Ukrajinu spustila je novu gvozdenu zavesu na evropski kontinent. Srbija je fizički okružena političkim okeanom koji snažno pomaže Ukrajini da se odbrani od agresije. Sve naše susedne zemlje, osim Bosne i Hercegovine, članice su NATO-a. Zbog ovoga je politika vojne neutralnosti naše zemlje postala neodrživa i vreme je za velike promene”, ocenio je on.

Zelenović smatra da o tome da li će Srbija ući u NATO, treba da odluče građani na referendumu, ali predlaže održavanje Međunarodne konferencije o Zapadnom Balkanu, kojoj bi učestvovali svi entiteti iz regiona, zemlje Kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija) i Hrvatska.

“Ovo je diplomatski format koji ima potencijal za postizanje velikog dogovora o svim bitnim pitanjima regiona”, naveo je Zelenović.

Ocenio je da pre svega treba postići sporazum o zajedničkoj odbrambenoj politici, koja bi bila “potpuno harmonizovana sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU”, a da je put za postizanje tog cilja zaključenje bilateralnih vojno-odbrambenih ugovora Srbije sa Crnom Gorom i sa Severnom Makedonijom.

“Ovakav vojno-odbrambeni sporazum bio bi temelj za formiranje Ekonomske zajednice Zapadnog Balkana, kao jedinstvenog ekonomskog prostora na teritoriji svih šest entiteta. Više od 20 miliona ljudi imali bi mogućnost da se kreću, nastanjuju, leče, školuju i poslbez ikakvih granica. Ekonomska zajednica Zapadnog Balkana bi dobila jasann i vremenski tačno određen plan za punopravno članstvo u EU”, kazao je Zelenović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x