Žensko preduzetništvo sve jače

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Gold gondola
Podelite vest

Volim svoj život, poruka je druge konferencije u organizaciji Udruženja gradjana „Zlata“, koja je uz podršku Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine Čajetina i JP „Gold gondola Zlatibor“ održana u subotu 17. juna u hotelu Palisad.

Preduzetnice iz Srbije i zlatiborskog kraja su unapredile znanja o komunikaciji sa zaposlenima, emotivnom zdravlju i postavljanju ciljeva, a uz razmenu iskustava učesnice su došle i do novih ideja.

Rodna ravnopravnost je oblast kojoj Opština Čajetina poklanja posebnu pažnju kroz pružanje podrške svim institucijama i udruženjima koja se bave ženskim preduzetništvom, ženama na selu, ali i u urbanim sredinama, kao i kroz opredeljivanje sredstava za pokretanje biznisa. U fokusu druge konferencije, pod nazivom „Volim svoj život“, bilo je žensko preduzetništvo, ali iz ugla emotivnog zdravlja, poslovnog i privatnog balansa i tehnika za unapređenje biznisa.

„Cilj nam je da animiramo žene koje imaju manje mogućnosti da dođu do informacija i da započnu biznis. Upravo naziv ove konferencije poručuje da život posmatramo sa vedrije strane jer način na koji razmišljamo privlači i događaje. Mi se trudimo da, kroz Udruženje građana „Zlata“ i Savet za rodnu ravnopravnost Opštine Čajetina, organizujemo ljude u našoj sredini kako bi kreirali bolje okruženje i kako bi svi bili zadovoljniji. Broj žena na konferenciji je pokazao koliko je korisno i koliko je važno da nastavimo u ovom pravcu kao i do sada kroz različite sastanke i umrežavanja žena sa lokalnog ali i međunarodnog nivoa,” rekla je Bojana Božanić ispred organizatora.

Foto: Gold gondola

Konferencija je bila tematski podeljena na oblasti:

  • poslovna edukacija – ciljevi / poslovni i lični i biznis model,
  • emotivna edukacija – emotivno zdravlje i
  • komunikacija sa zaposlenima i predstavljanje lokalnih preduzetnica.

„Ovo je druga konferecnija koju organizujemo, a prva je bila u novembru prošle godine. U međuvremenu smo imale četiri okupljanja na kojima smo prošli kroz mnogo tema,“ rekla je članica Saveta za rodnu ravnopravnost Brankica Rajović.

„Meni je drago što vidim da se sve više žena okreće sebi, da želi da pomogne sebi i bave se preduzetništvom jer nema uspešne porodice ako nema uspešne žene. Godinama smo radili sa ženama, naročito sa starijim ženama na selu, pružajući im podršku jer im to mnogo znači. Podržavanjem ovih konferencija Savet pokazuje koliko ozbiljno deluje,“ rekla je članica Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine Čajetina Zorica Milosavljević

„Pošto su ljudi jedan od najvećih resursa koje ima svaka kompanija, potrebno je uspostaviti dobru komunikaciju jer se na taj način podiže i produktivnost. Mi smo pričali o tome kako uspostaviti dobru komunikaciju, o važnosti povratne informacije i na koji način se ona pruža da bi ona bila način ličnog rasta i razvoja svakog pojedinca,” rekla je psihoterapeut i edukator dr Vesna Danilovac.

Analiza biznisa i poslovnih ideja je pomogla učesnicima da zajednički prevaziđu prepreke uz sagledavanje novih perspektiva uz pravilno formulisanje ciljeva.

„Koliko god nam se činilo da mi sve te stvari znamo, na jedan način se ciljevi ostvaruju kada su zapisani, a na drugačiji kada samo o njima mislimo. Obično se kaže da kada samo mislimo onda su samo želje, a kada im damo plan onda one imaju realnost da se dogode. Na ovaj način želimo da se preduzetnice osnaže u postavljanju ciljeva i na ličnom i na poslovnom nivou”, rekla je biznis trener Marina Lazarević.

Nevena Marić je mlada preduzetnica sa Zlatibora čija firma se bavi upravljanjem i održavanjem zgrada. Kaže da je ideju pronašla u porodičnom biznisu, građevini, koji je nadogradila dodatnim uslugama i ističe da je stalna edukacija iz raznih oblasti neophodna za uspeh u poslu.

„Ova konferencija mi je značila pre svega u samom postavljanju reda u mom biznisu, kao i pravilnom odnosu prema sebi i svojim emocijama. Zadovoljna sam znanjem koje sam dobila ovde i već sam zabeležila neke tehnike koje bih mogla da primenim u svakodnevnom radu”, rekla je Marić

Najčešći izazov sa kojim se nose žene u biznisu je uspostavljanje ravnoteže između uloga preduzetnice, majke i supruge. Kako bi postigla zadovoljstvo ličnim izborima, razvojni put buduće preduzetnice, pored savladavanja osnovnih pravila poslovanja, podrazumeva i rad na sebi, na ličnom i profesionalnom nivou, zaključak je konferencije.

Pauzu u predavanju učesnice su iskoristile za vožnju zlatiborskom Gold gondolom, a na Torniku su uživale u ručku koji je priređen u kafe Vizitoru.

Podršku za održavanje konferencije pružili su Opština Čajetina, Savet za rodnu ravnopravnost, JP „Gold gondola Zlatibor” , Inovacioni Biznis centar Zlatibor, Turistička organizacija Zlatibor, Regionalna razvojna Agencija Zlatibor, kao i brojni prijatelji udruženja: Turističko rekreativni kompleks Zlatibor, Hotel Buket, Vinarija Čoka, hotel Palisad, Vip Casa Club , kafe Vizitor, Sirana ,,Zlatne Rudine” Gajevi, Papir UE, Gaga turs.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x