Žigmanov: Opovo izvrstan primer ostvarivanja slobode veroispovesti u praksi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC)
Podelite vest

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je u Opovu gde je prisustvovao “kirbaju”, proslavi sveca zaštitnika lokalne katoličke crkve, da je ta opština izvrstan primer kako se sloboda veroispovesti ostvaruje u praksi.

“Pravo na slobodno ispovedanje vere je ne samo garantovano Ustavom i zakonima Srbije, nego država, pokrajina i jedinice lokalne samouprave svojim politikama obezbeđuju i pretpostavke da se ovo pravo nesmetano ostvaruje”, rekao je Žigmanov, a prenelo ministarstvo u saopštenju.

Dodao je da je zajednica katoličkih vernika u Opovu, koju mahom čine Hrvati, po broju mala, ali dobar primer ostvarivanja slobode veroispovesti, kao i da je lokalna samouprava nekoliko godina ranije izdvajala određena finansijska sredstva za renoviranje crkve i župne kuće.

Ministar je naveo da je obnovu jednog objekta finansirala Hrvatska, dok je tehničko opremanje crkve u Opovu i obnovu oštećenja nakon letnjeg nevremena pomoglo nekoliko pojedinaca, vernika Srpske pravoslavne crkve, što, prema njegovim rečima” govori o izuzetno dobrim međuetničkim i međuverskim odnosima u Opovu”

Katolička crkva u Opovu sagrađena je sredinom 18. veka. Posvećena je Elizabeti Ugarskoj (1207-1231), ćerki mađarskog kralja Andrije Arpadovića, a zaštitnica je pekara, prosjaka, siromaha, udovica, ljudi u progonstvu, humanitarnih radnika i bolnica.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x