„Zimske“ VISIBABE cvetaju na jugu Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Slaviša Dinić

Visibabe vesnici „proleća“ procvetale su uoči Badnjeg dana pred Božić u dvorištu porodice Dinić u niškom naselju Pantelej.

Prolećne temperature početkom januara kad im vreme nije očigledno su zbunile prirodu koja reaguje na najbolji način – cvetanjem biljaka.

Temperatura je poslednjih dana dostizala i do +18 stepeni Celzijusa, što je i izazvalo cvetanje osetljive Visibabe koja sa prvim zracima sunca, izviri svojim blistavo belim laticama.
Visibaba pripada porodici sunovrata, postoji više od 20 vrsta, koje se razlikuju po velič ini, obliku i izgledu, šari na cvetu i periodu cvetanja. Stručni naziv, Galanthus, potiče od grčkih reči gala i anthos što znači mleko i cvet – mlečno cveće. Narodni naziv je verovatno dobila zbog cveta koji je pognut poput stare babe. Visibaba obično raste samoniklo na stalnim mestima u listopadnim, mešanim ili zimzelenim šumama, na livadama, kraj reka, uz potoke i vrbake. Može da se nađe na području srednje Evrope, od Pirineja do Karpata, preko Kavkaza, sve do Male Azije. U Alpima može da se nađe i na nadmorskoj visini od 2.200 metara.
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x