Zimski uspon na Crni kamen: Planinari uživali na Suvoj planini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Miroslav Dokman
Podelite vest

Svoju prvu akciju u novoj planinarskoj sezoni, Planinarsko društvo “Preslap” održalo je u nedelju, 10. januara 2021.godine, na trasi od Niške Banje do vrha Crni kamen (867 m), na Suvoj planini.

Foto: Miroslav Dokman

Uspon na prvi istaknutiji vrh na ogromnom masivu Suve planine, izveden je u pravom zimkom ambijentu.

Na usponu je učestvovalo pedesetak planinarki i planinara, a uspon su predvodili Branislav Todorović i Milan Stojilković.

Foto: Miroslav Dokman

Među učesnicima bilo je i planinara iz Beograda, Jagodine, Negotina i Štave, i oni nose izuzetno lepe i pozitivne utiske, imaće o čemu da pričaju svojim sugrađanima kada je okolina Niša u pitanju. A upravo je uspon od Niške Banje do Crnog kamena jedan od aduta u neposrednoj okolini Niša, za razvoj aktivnog odmora, rekreacije i turizma.

Foto: Miroslav Dokman

Čak i u zimskim uslovima, po snegu, nije previše teško izaći na Crni kamen, ali ono što je predivno, jeste netaknuta priroda, lepi vidici, i spoznaja da se ovako može uživati, maltene kao u divljini, na samo par kilometara od gradskog jezgra.

Vodički tandem učesnike je vodio klasičnom, dobro poznatom i dobro označenom trasom. Od fontane u Niškoj Banji, izlazi se na “staze zdravlja”, koje vijugaju kroz gustu stoletnu šumu, sve do brda Koritnjak i mesta gde uzleću paraglajderi. Odatle, staza je ravnija i to je i glavni planinski put preko Suve planine, popularno prozvan “sokolov put”. Ovde je već bilo i znatno više snega, nekih dvadesetak centimetara. Do vrha Crni kamen bilo je potrebno nešto manje od tri sata laganog hoda. Još jedna od velikih prednosti ove trase, je što se njome može prolaziti preko cele godine, te se i na ovoj akciji, po snegu, niko nije ni umorio propisno, a već je cela družina bila na Crnom kamenu.

Foto: Miroslav Dokman

Do Crnog kamena, savladano je oko 600 metara visinske razlike i pređeno je oko 6 kilometara na trasi. Vodički tim je istom trasom svoju grupu spustio u Nišku Banju. Utisci svih veoma su prijatni, pozitivni, a zajednička je preporuka da se što češće odlazi i na ove lakše trase u okolini Niša, koje veoma pogoduju bavljenju rekreacijom i zdravim životom. Uostalom, prvi koraci u najvećim planinarskim poduhatima uvek se načine na laganim lokalnim akcijama.

Foto: Miroslav Dokman

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x