Zmajevo “ljubomorno” čuva tradicionalnu manifestaciju KULTURNO LETO

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Tradicionalna manifestacija „Kulturno leto“ u Zmajevu ima cilj oplemeni kulturni život sela i zadrži mlade ljude u rodnom kraju, zato su i mnogi sadržaji namenjeni upravo njima.

Lane je program počeo Saborom narodne tradicije, nastavljen koncertom Tamburaškog ansambla „Ravnica“ i grupe „Garavi sokak“. Ogranizatori manifestacije su Udruženje Krajišnika Zmajevo, MZ Zmajevo i KUD „Sava Vukosavljev“ iz ovog mesta.

Mesto Zmajevo je naselje u Vojvodini u opštini Vrbas u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine bilo je 3926 stanovnika. Ovo mesto prvobitno je imalo interesantan kratak naziv.

Zmajevo se nekada zvalo Ker. Prvi pisani podatak o ovom imenu potiče iz 1267. godine. Nije pouzdano tačno da li je to ime pripadalo samo Zmajevu. Po nekim izvorima, taj naziv je nosilo područje Bačke, koje se prostiralo na teritoriji od Bača, pa sve do granica današnjeg atara Zmajeva. Selo Ker je do 1317. godine bilo dvorsko dobro, a od te godine je darovano nekom vlastelinu.

O poreklu imena »Ker« ne postoje pisani dokumenti, ali postoje dve narodne legende koje je sakupio Lazar Andrić, bivši učitelj: Prema jednoj, srpsko stočarsko pleme koje je migriralo Panonskom nizijom, odluči da se nastani na jednome mestu i pošalje ljude da ga pronađu. Nađeno i izabrano mesto bilo je u ritovima i gustim žbunovima. Da bi se lakše pronašlo, trebalo ga je na neki način obeležiti. Odlučiše da iskopaju duboku jamu i da u nju ubace psa — kera, po čijem će lavežu lako naći mesto koje su izabrali za stalno naselje.

Druga legenda kaže da je na mestu određenom za stalni boravak plemena, prva prinova bila štenad plemenite kuje. Pošto su stočari u ono vreme veoma cenili pse, za uspomenu na prvu prinovu, dali su selu ime »Ker«.

U naselju Zmajevo živi 3428 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,2 godina. U naselju ima 1378 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,16. Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x