Zorana Mihajlović: Ozbiljnija gradnja gasovoda Niš-Dimirovgrad od sledeće nedelje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Nišu da će će već za sedam dana početi „ozbiljniji“ radovi na gasovodu od tog grada do Dimitrovgrada.

Dodala je da taj gasovod mora da bude gotov u septembru naredne godine.

„Nema ni jednog razloga da izgradnja stane. Mi smo počeli, obeležili radove i do sada radili razne druge stvari vezane za dokumentaciju“, rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da naredne godine Srbija mora da ima mogućnost da nabavlja gas još od nekog dobavljača, jer, kako je rekla, „što više toga imamo, bićemo sigurniji“.

Podsetila je da je u strukturi potrošnje gasa u Srbiji 80 odsto potrošnja u privredi i industriji.

„Gas nam je neophodan, a nemamo ga u zemlji.Završavamo dokumentaciju za još jedno skladište i tek kad to budemo imali možemo da kažemo da smo mirni i da imamo gasnu stabilnost“, izjavila je Mihajlović.

Kako je kazala, Srbija i dalje redovno dnevno dobija svojih šest miliona metara kubnih gasa Balkanskim tokom, a jučerašnja potrošnja bila je 9,8 miliona metara kubnih.

„Apsolutno ne postoji nikakva zvanična najava o prekidu dotoka gasa Balkanskim tokom. Čak ni naznaka nema“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da Balkanski tok funkcioniše ne samo prema Srbiji, već i ka svim drugim državama u Evropi.

„Ukoliko dodje do bilo kakvih problema, zato što živimo u prilično neizvesnom vremenu, imamo nekoliko mogućnosti. Da uzmemo ponovo gas preko Madjarske, da uzmemo rezerve iz Banatskog Dvora ili da gas zamenimo nekim drugim energentom“, rekla je Mihajlović.

Ona je u Nišu obišla dva domaćinstva koja su dobila subvencije za energetsku sanaciju svojih kuća.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x