Zorana Mihajlović: Tadić zbog Rio Tinta promenio Zakon o rudarstvu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video Printscreen
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić tokom svog mandata “promenio Zakon o rudarstvu zbog kompanije Rio Tinto”.

“Ako neko prema rečima Borisa Tadića manipuliše gradjanima, a kada je reč o Rio Tintu onda je to Boris Tadić. Upravo je on taj koji je 2006. godine promenio Zakon o rudarstvu iz 1995. godine, a baš zbog Rio Tinta”, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, promenom Zakona o rudarstvu u potpunosti je nestalo do tada obavezno pravilo o javnom nadmetanju za eksploataciono pravo nakon dokazanih rezervi, nije bilo više tendera, javnih poziva, “niti većih prepreka za Rio Tinto”.

“Tadić je tada 2006. godine zbog Rio Tinta, koji je podsećam u Srbiju došao 2004. godine, izbacio iz Zakona sve što je kočilo tu kompaniju, a sada pokušava svoju odgovornost da prebaci na druge”, navela je ministarka.

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Tadić izjavio je u petak da je država pre 2012. godine imala “sasvim različit odnos prema projektu Rio Tinta” od onoga koji ima aktuelna vlast – vlada Vojislava Koštunice je 2004. godine odobrila projekat istraživanja, a u vreme mandata izvršne vlasti od 2008. odobren je “nastavak tog procesa istraživanja”.

“Dakle, ne eksploatacije, već istraživanja! I nikada više ništa od istraživanja nismo dozvolili. Eksploatacija se prvi put pominje tek od 2017. godine u vreme Vučićeve vlasti i on najperfidnije obmanjuje gradjane da je kritičan momenat nastao 2012. godine kada su odborene takozvane ‘bušotine velikog promera”, naveo je Tadić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x