Advokat porodica stradalih rudara traži od tužilaštva snimke nesreće u rudniku Soko

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Organizacija 28. Jun
Podelite vest

Bratislav Stojanović, advokat porodica osmorice stradalih rudara traži od tužilaštva snimke iz rudnika „Soko“ u kome se 1. aprila prošle godine dogodila nesreća. Tvrdi da snimci postoje i da je  javnost o tome prvi put čula od bivše resorne ministarske Zorane Mihajlović, neposredno nakon nesreće.

U  trećoj smeni tog  1. aprila u jami su, od trovanja metanom,  život  izgubila osmorica rudara, 20 je povređeno. Rudarski inženjer  utvrdio je da je smrt kod osmorice rudara nastupila za 40 sekundi, usled gušenja od prevelike koncentracije metana, gubitka svesti i konačno smrti. Više od godinu dana nakon nesreće nema pomaka u ovom postupku, a dok institucije ćute za otkrivanje istine zainteresovane su još samo porodice stradalih rudara. U istrazi se pojavio i novi momenat.

“Novi momenat je da smo došli do saznanja da je bilo audio i video snimaka same jame u momentu kada se nesreća desila. Prvi podatak koji smo dobili na ove okolnosti je od bivše ministarke za energetiku i ruarstvo Zorane Mihajlović i mi smo pre neki dan podneli podnesak tužilaštvu da u tom pravcu sprovede istragu i prikupi dokaze što bi nam bilo veoma bitno za dalji tok postupka i utvrđivanja kako se desila nesreća#, kaže advokat porodica stradalih rudara Bratislav Stojanović.

Foto: Srbija Vesti

Po njegovim rečima snimci postoje, a od tužilaštva se traži da u daljem postupku bude saslušano i 20 povređenih rudara koji bi posvedočili da je rudnik imao video nadzor.

Istraga je do sada pokazala i da je rudnik radio po staroj, po rudare nedovoljno bezbednoj metodi. Javno preduzeće “Resavica”  u čijem sastavu radi i rudnik “Soko”, 2016. godine uradilo je projektnu dokumentaciju  vezanu za investicije i novi način eksploatacije rude sa takozvanim češkim sistemom, koji je isključivao zastarelu “separatnu ventlaciju”. “Češki model” trebao je rudarima da uključi 4 nivoa snabdevanja kiseonikom sa površine kopa, što je ključno kada se pojavi metan. Četiri godine kasnije, 2020. godine “Resavica” odustaje od “češkog modela”.

Porodice stradalih rudara nedavno su inicirale formiranje Komisije u Narodnoj Skupštini koja bi preispitala rad svih državnih organa u ovom postupku. Odgovar na inicijativu još uvek čekaju. Čekaju i treću odluku tužilaštva u Aleksincu. Prethodne dve, u kojima za rudarsku nesreću nema krivaca, Viši sud u Nišu vratio im je na ponovno odlučivanje. Istraga je do sad pokazala i da je rudnik “Soko” vršio jamske iskope bez dozvole za rad nadležnog ministarstva, kao i to da je zatvoren tek nakon nesreće.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x