Ambasada Rusije u Srbiji: Hilov zahtev da se objasni dokument iz Njujorka neprimeren

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Ambasada Rusije označila je neprimerenom izjavu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila u kojoj je naveo da očekuje od Srbije objašnjenje o tome kakav je dokument o saradnji potpisan sa Rusijom, nakon razgovora u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

“Bez preterivanja, zapanjeni smo neprimerenim izjavama ambasadora SAD u Srbiji Hila o rusko-srpskim odnosima. Ovog puta zaista je nadmašio samog sebe, razuzdano zahtevajući, kao da ima takvo pravo, objašnjenja od vlasti zemlje domaćina u vezi sa potpisivanjem od strane ministara spoljnih poslova Rusije i Srbije”, navodi se u saopštenju iz ambasade.

Dodaju da će Ambasada Rusije nastaviti kontakt sa srpskim partnerima, sa naporima da se dosledno jača bilateralna strateška saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući dijalog između ministarstava spoljnih poslova “o širokoj lepezi aktuelnih pitanja”.

“Sprovoditi taj posao, za razliku od Amerikanaca koji više vole da diktiraju svoje uslove, i dalje nameravamo, rukovodeći se principom jednakosti, striktno u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine”, dodaje se.

Iz ambasade su poručili Hilu da nauči da poštuje “pravo drugih država na nezavisnu politiku” jer će Vašingtonu ta “sposobnost” trebati “u uslovima nepovratne istinske demokratizacije međunarodnih odnosa i formiranja policentričnog sveta, SAD će pre ili kasnije morati da se pomire sa objektivnom realnošću i odustanu od neokolonijalnih navika i neopravdanih ambicija da budu ‘svetski generalni guverner'”.

“Tužno je posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne da bi sprovela zadatke nametanja suverenim državama stava Vašingtona o ‘jedinstvu u rusofobiji’, zamene međunarodnog prava ‘poretkom zasnovanim na pravilima’, povoljnim samo za SAD, i širenja, na osnovu nefer konkurencije, tržišta za američke energente, koji svakako zaostaju za ruskim prirodnim gasom i u ceni i u kvalitetu”, stoji u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x