Ambasador Francuske: Očekujem da Vučić i Kurti u Ohridu postignu dogovor o aneksu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: AP Photo/Virginia Mayo
Podelite vest

Francuski ambasador u Prištini, Olivije Gero izjavio je danas da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija očekuje da 18. marta u Ohridu pokažu fleksibilnost i postignu dogovor o aneksu koji definiše proces implementacije evropskog predloga.

“Ukoliko do toga ne dođe, put ka evropskim integracijama postao bi mnogo teži za obe strane. Posebnu fleksibilnost očekujemo od Kurtija, konkretno, za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)”, rekao je Gero za portal KosSev.

Po njegovim rečima, predlog Evropske unije koji je na početku bio poznatiji kao francusko-nemački predlog je zajednički napor, “te niko posebno ne poseduje autorska prava”.

“Usled njegove primene obični građani bi imali konkretne koristi u mnogim oblastima, uključujući i one sa Severa Kosova koji najviše pate usled sadašnje blokirane situacije“, ocenio je ambasador.

Rekao je da razume potrebu za obezbeđivanjem sigurnosti na Severu Kosova, nakon što su pripadnici Kosovske policije napustili ovu instituciju.

“Kosovska policija neće napredovati, ako ne može da se osloni na poverenje stanovništva”, kazao je on.

Govoreći o eksproprijaciji zemlje na Severu Kosova, naglasio je da kosovske institucije moraju da poštuju zakon.

“Moja poruka svima je da prvo pokažu uzdržanost i izbegnu bilo kakve incidente na terenu koji bi mogli da pogoršaju situaciju na Severu Kosova”, poručio je Gero.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x