Birodi podneo prijavu Savetu REM-a zbog teksta Olivere Zekić u listu Informer

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Olivera Zekić Foto: (BETAPHOTO/Uros Matovic)
Podelite vest

Biro za društvena istraživanja (Birodi) podneo je danas prijavu Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u kojem je zatražio da se izjasni o autorskom tekstu predsednice tog saveta Olivere Zekić u listu Informer.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, Zekić je direktora Birodija Zorana Gavrilovića u tekstu “okarakterisala osobom koja ima deluzije”, čime je, kako su ocenili, prekršila članove 1 i 2 Kodeska članova Saveta REM-a.

“Nazivanje deluzijom nalaze Birodi monitoringa izveštavanja pružalaca medijskih usluga, čiji rezultati se poklapaju da nalazima ODHIR-a, Privrednog nadzornog tela kao i organizacija koje monitorišu medije u Srbiji, predstavlja čin etiketiranja od članice Saveta REM-a, koja nema stručno znanje za oblast psihijatrije”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, zbog toga Savet-a REM-a ima obavezu da sankcioniše svako ponašanje koje je suprotno Kodeksu tog tela i pokaže da je “bilo kakvo etiketiranje bilo koga i od bilo koga neprihvatljivo”.

“Izostanak sankcionisanja govora člana/članice Saveta REM-a, u kojem umesto stručne i argumentovane rasprave na temu rada REM-a su prisutne etikete, predstavlja saučesništvo u stvaranju ambijenta u kojem će neka osoba pomisliti da je prihvatljivo crtanje kukastog krst na zgradi potpredsednika REM-a”, dodaje se u saopštenju.

Istakli su da će Birodi nastaviti sa praksom izrade analiza, koje se zasnivanju na medjunarodno uporedivoj metodologiji, kao jedini osnov argumentovane i stručne rasprave o stanju medija i medijske regulacije u Srbiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x