Borel: Bez dogovora lidera Srbije i Kosova, preduslovi svake strane za drugu bili neprihvatljivi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/European Council)
Podelite vest

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da dogovor lidera Srbije i Kosova nije bio moguć zbog preduslova svake od strana koji su za drugu bili neprihvatljivi.

Posle jučerašnjih odvojenih razgovora lidera EU, Francuske, Nemačke i Italije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, Borel je rekao da su “svi zajedno izneli novi evropski ozbiljan i izbalansiran predlog” za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i insistirali da strane iskoriste tu priliku, jer bi to bio “veliki skok napred” u procesu normalizacije odnosa.

“Nažalost, strane nisu bile spremne da se o tome dogovore. Preduslovi svake strane za drugu su bili neprihvatljivi”, kazao je Borel novinarima kasno sinoć.

Borel je dodao da lideri EU zahtevaju od obe strane da se “iskreno angažuju” u procesu normalizacije odnosa.

“To se može uraditi samo u okviru dijaloga, jer je to jedini način da napreduju na evropskom putu. Nastavićemo da insistiramo i radimo kako bismo postigli dogovor”, rekao je Borel.

On je kazao i da su lideri EU, Francuske, Nemačke i Italije “veoma zabrinuti zbog ćorsokaka u procesu normalizacije između Kosova i Srbije i nedavnih terorističkih napada (u selu Banjska) koje su ponovo osudili” tokom jučerašnjih razgovora.

Vlada Kosova je sinoć saopštila da je Kurti na sastancima ponovio da je spreman da potpiše Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, dogovoren u februaru u Briselu, ali da Vučić to nije želeo.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je da potpiše sporazum sa Kosovom i tražio da se prihvati propratno pismo, kojim se praktično poništavaju tri principa Sporazuma, njegovog Aneksa o primeni, kao i nacrta (o ZSO) koji je pet izaslanika zapadnih zemalja predložilo 21. oktobra”, navela je Vlada Kosova.

Vučić je sinoć izjavio da je papir koji je “velika petorka” donela 21. oktobra u Beograd i Prištinu “dobra osnova” za nastavak rada i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Taj papir se odnosi isključivo na formiranje ZSO, ali ne mogu da govorim o detaljima. Mi smo rekli da je taj papir veoma dobra osnova i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primenu, uz ogradu sa kojom sam i danas upoznao lidere tri najmoćnije zemlje, a to je da ne možemo da prihvatimo članstvo Kosova u UN i prihvatanje nezavisnosti Kosova”, kazao je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x