Božićna zvezda – decembarska lepotica

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Ovako intenzivan kolorit retko srećemo u ovo doba godine kod višegodišnjih saksijskih biljaka, božićna zvezda je jedna od najčešćih i najlepših decembarskih ukrasa, a potiče iz Meksika. U prirodi raste kao grm visine do 3 metra, a kao saksijska biljka poraste na visinu 30-45 cm i znatno je gušća.

U svetu je opšte prihvaćena kao jedan od simbola božićnog praznika iako do hrišćanskog sveta nije došla sve do 18. veka. U Meksiku je uzgajana stotinama godina pre toga. Prema jednom verovanju prastanovnika Centralne Amerike, privlačan izgled duguje astečkoj boginji, kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce. Legenda kaže da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvet žarkocrvene boje okružen tamnozelenim listićima.

 

Ono što mi nazivamo cvetovima u stvari su listići, dugi i do 25 centimetara, koji okružuju gotovo neprimetne cvetove. Cvet je vrlo mali i sastoji se od zelenih ili žutih bobica, sakupljenih u štitastu cvast na kraju grane, okruženih vencem listova koji u vreme cvetanja dobijaju sjajnu i intezivnu crvenu boju.

Voli mekanu, dobro nađubrenu, humusnu zemlju uz dodatak malo peska. Traži dosta svetlosti, ali joj najviše odgovara dozirana svetlost, jer direktni sunčevi zraci mogu oštetiti listove.

Zahteva visoku vlažnost vazduha i drži se u podmetaču s vlažnim kamenčićima, ali bi trebalo voditi računa da ne bude previše zalivana. Кad procveta, ne bi je trebalo pomerati sa mesta na kome se nalazi, jer se lako može dogoditi da odbaci cvetove, čak i listove.

Cena božićne zvezde je ove godine između 400 i 800 dinara, u zavisnosti od visine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x