Brestovačko jezero u podnožju planine Radan (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.S.R.
Podelite vest

Ako vam bude smetala vrućina, dobra vest je da u vrele letnje dane postoje mesta poput Brestovačkog jezera gde se može pronaći osveženje u netaknutoj prirodi.

Neki ovu veštačku akumulaciju zovu Brestovačko, Bojničko, Bubličko ili Magaško jezero, ali su to samo različiti nazivi  za isto jezero u selu Brestovac, udaljeno  10 kilometara zapadno od naselja Bojnik.

Jezero se nalazi  u podnožju planine Radan, na 400 metara nadmorske visine, a napravljeno je krajem 70-ih godina prošlog veka, pregrađivanjem Puste reke u njenom gornjem toku. Koristi se za vodosnabdevanje Lebana i Bojnika, zato je voda uvek čista.

Brestovačko jezero ima dužinu od 2,8 kilometara, a širinu oko 500 metara. Najveća izmerena dubina je 28 metara, a prosečna 12 metara.

Ukupna površina jezera je oko 75 hektara, obalu čini nekoliko poluostrva,  rt i dva zaliva, a vodom se snabdeva iz Puste reke, koja izvire na planini Radan.

Brestovačko jezero je bogato raznovrsnom ribom, pa je i raj za ribolovce. Ovde su svoje stanište našli som, šaran, klen, amur, štuka, babuška, bodorka, belica i deverika.

Na obali jezera se nalazi parking prostor, ima i sportskih terena, a dozvoljeno je i kampovanje.

Do Brestovačkog jezera se može doći iz dva pravca: iz Niša preko Doljevca i Žitorađe,  odvajanjem sa autoputa kod Brestovca, a pre Leskovca, i iz Prokuplja preko prevoja Beli kamen.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x