Brnabić u Londonu: Želimo da Srbiju pokreću inovacije, da bude važna za čitav Zapadni Balkan

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Premijerka Ana Brnabić rekla je u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan, da su u Srbiji u sve povoljniji uslovi za strane investitore i da želi da srpsku ekonomiju pokreću inovacije.

“Želimo da budemo ekonomija koja je važna za čitav Zapadni Balkan”, poručila je premijerka.

Brnabić je na samitu koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj izjavila da je BDP Srbije u 2012. godini iznosio 33 milijarde evra, a da će ove godine biti oko 70 milijardi, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

“Plan rasta do 2027. koji je Vlada predstavila zajedno sa predsednikom i pozvala investitore je sledeći – naš BDP će biti skoro 100 milijardi evra do 2027. Imamo izvanrednu radnu snagu, ulažemo u obrazovanje više nego ikada, ulazemo u infrastrukturu”, navela je premijerka.

Brnabić je dodala da novi izveštaj Fajnenšel Tajmsa pokazuje da je šest lokalnih samouprava iz Srbije među prvih 10 koje se preporučuju kao najbolja mesta za ulaganje u 2024. godini i da je njena država pravo mesto za ulaganje u oblastima nauke, biotehnologije i informacionih tehnologija.

Samit je počeo susretom britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona sa liderima regiona.
Predsednica EBRD Odil Reno Baso izjavila je da je banka za više od tri decenije uložila oko 18 milijardi evra u region Zapadnog Balkana i da je region napredovao, ali da i dalje postoji veliki jaz u odnosu na Evropsku uniju.

Ona je rekla da je, prema istraživanju EBRD, potrebno 40 do 70 godina da se taj jaz premosti i da je Plan rasta za Zapadni Balkan važan, ali da su od novca koji je EU njime predvidela mnogo važnije reforme koje države treba da sprovedu.

Dodala je da je zelena tranzicija prioritet, ako region želi da drži korak sa ambicijama koje je zacrtala EU. “Podstičemo izgradnju solarnih postrojenja. Drago nam je zbog rezultata koje su postigli Srbija i Albanija”, rekla je Reno Baso.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da će regionalna integracija ubrzati integraciju u tržište Evropske unije, uz napomenu da je reč o konkurentnom tržištu, za koje Zapadni Balkan mora da se pripremi.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da se najvažniji posao ne obavlja ni u Briselu ni u Londonu, već u svakoj državi Zapadnog Balkana pojedinačno.

Lideri zapadnobalkanske šestorke – Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije okupili su se danas u Londonu na Investicionom samitu Zapadnog Balkana 2024. Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Cilj Samita je da istakne potencijalne investicione i poslovne mogućnosti u regionu Zapadnog Balkana i da promoviše regionalne i prekogranične projekte.

To je šesti investicioni samit Zapadnog Balkana koji organizuje EBRD. Prvi je održan u EBRD u februaru 2014. i po prvi put je okupio sve premijere regiona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x