Članovi NALED-a izabrali reformske prioritete, smanjenje poreza recept za uspeh Zapadnog Balkana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Facebook NALED
Podelite vest

Članovi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) odlučili su da podrška daljem razvoju eUprave, unapređenje javnih finansija i procesa donošenja propisa budu ključni reformski prioriteti u narednih godinu dana, saopštio je predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković na svečanoj sednici, kojom je završena 17. godišnja Skupština te organizacije.

“Nastavićemo da insistiramo na rešavanju decenijskih imovinsko-pravnih pitanja kao što su legalizacija, konverzija i upis u katastar kako bismo omogućili privlačenje više investicija. Bićemo tu da pomognemo oko potpune digitalizacije zdravstva, pune primene eKartona, eBolovanja i eUputa i ubrzavanja procedure stavljanja lekova na tržište, kao i stvaranja povoljnog ekosistema za razvoj biotehnologije”, istakao Cvetković, objavio je danas NALED.

Kako je Cvetković dodao, NALED će i dalje veliku pažnju posvećivati zaštiti životne sredine, posebno rešavanju problema otpadnih voda i implementaciji sistema pametnog recikliranja ambalažnog otpada.

Na 17. godišnjoj skupštini istaknut je značaj inovacija i digitalizacije kao pokretača reformi, a specijalni gost događaja bio je lider crnogorskog pokreta Evropa sad Milojko Spajić, koji je naglasio da se prioriteti NALED-a u velikoj meri poklapaju sa reformskim procesima u toj zemlji.

“Uvođenjem inovacija kao što su fiskalizacija i digitalizacija, kao i unapređenjem fiskalne discipline uspeli smo da za manje od tri godine smanjimo neproduktivnu potrošnju iz budžeta za 10 odsto, a BDP povećamo za četvrtinu”, rekao je Spajić.

Ukazao je da smanjenjem poreza i ukidanjem zdravstvenog doprinosa uspelo da podigne prihode.

“Privreda je osetila da plaća fer iznos poreza i cenila je tu odluku. Želimo da i dalje smanjujemo poreske stope, a da proširujemo poresku osnovicu i tako smanjujemo sivu ekonomiju i povećavamo BDP”, naveo je Spajić.

Smatra da je to recept za uspeh.

“Prema analizi Svetske banke bili smo najlošija zemlja u Evropi po fiskalnoj disciplini u oblasti rada, a sada smo na nivou evropskog proseka”, istakao je Spajić.

U prethodnoj godini NALED je bio angažovan na više od 30 projekata za bolje uslove poslovanja i učestvovao u isto toliko radnih grupa Vlade Srbije za izradu propisa.

Organizacija broji 340 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji direktno doprinose osmišljavanju i realizaciji reformskih inicijativa u okviru šest tematskih saveza.

Zamenika ambasadora SAD-a Džon Ginkel naglasio je da je NALED organizacija koja približava Srbiju Evropskoj uniji i pokretač je reformi.

“Napori da se Srbija pozicionira kao inovacioni hab pomažu u privlačenju investicija. Impresivan napredak posebno se vidi na lokalu, u to sam se lično uverio tokom poseta gradovima i opštinama širom zemlje. U Srbiji posluje više od 100 američkih kompanija koje zapošljavaju 24.000 ljudi, a investirale su 3,6 milijardi dolara od 2001”, naveo je on.

Ukazao je da američke kompanije biraju Srbiju, jer “u njoj nalaze talentovane ljude i uloge koju vaša zemlja igra u regionalnoj saradnji”.

Na 17. Skupštini NALED-a tradicionalno su dodeljena priznanja NALED Strela ključnim partnerima iz međunarodne zajednice za doprinos ekonomskom razvoju Srbije.

Sektorski menadžer GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga Peter Volf dobio je nagradu za podršku NALED-u u širenju Mreže za povoljno poslovno okruženje na sedam ekonomija Zapadnog Balkana.

Priznanje za doprinos razvoju inovacija uručeno je višem savetniku Korejske agencije za promociju trgovine i ulaganja KOTRA Mihailu Pavloviću dok je ambasador Kanade Džajlz Norman priznanje zaslužio za podršku ekonomskom osnaživanju žena i mladih kroz zaštitu kulturnog nasleđa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x