Dačić: Kurti ‘uveo neke njegove Srbe’ u Vladu Kosova da bi realizovali velikoalbanske ciljeve

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Beta video printscreen
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, reagujući na imenovanje Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova, da je predsednik te vlade Aljbin Kurti “uveo neke njegove Srbe da bi realizovali velikoalbanske ciljeve” i da je glavni faktor pretnje u regionu.

“To što je (Kurti) uradio je apsolutno suprotno duhu dijaloga i onoga p čemu se pričalo u tom briselskom dijalogu. Cilj je oduvek bio da se Srbi učestvuju u institucijama, zato se i vodio taj dijalog da učestvuju Srbi koji imaju podršku Srba sa Kosova i Metohije… Uveo je neke njegove Srbe u Vladu da bi realizovali velikoalbanske ciljeve”, rekao je Dačić gostujući na televiziji Pink.

Rekao je da je Kurti raspisao izbore za decembar u opštinama gde su odbornici podneli ostavke, te da je to “novi datum za sukobe”. Dačić je rekao da je Kurti “nezreli političar koji želi da svojim potezima destabilizuje ceo region” i nazvao ga teroristom.

Kurtijeva politika je politika konflikta, dok je pristup Srbije predvidiv i uvek se poštuje dogovoreno

“Posebno je iritantna pozicija Evropske unije koja stalno osudjuje i poziva obe strane. Sada je mlaka reakcija na nesumnjivo zaustavljanje briselskog dijaloga. O čemu sad vi da pričate kad na terenu imate potpuno drugačiju priču. Stalno se priča – idemo sada dalje, u neke nove pregovore. O čemu?”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da će državni vrh razgovarati o daljoj taktici, ali da je potrebno da se izbegne da se situacija na Kosovu i Metohiji otme kontroli.

Portparol Evropske unije Peter Stano je juče izjavio da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju, kako je naveo, nevećinsku zajednicu.

On je pozvao obe strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u “ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x