Defileom najboljih svetskih motociklista na Zlatiboru otvoren Svetski šampionat u hard enduru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predrag Vučković / Xross Hard Enduro Rally
Podelite vest

Spektakularnim defileom više od 300 hard enduro vozača iz 40 zemalja koji su se, noseći zastave svojih država, provozali centrom Zlatibora do Kraljevog trga, počeo je ovogodišnji Xross Hard Enduro reli i Svetski šampionat u hard enduru – jednoj od najzahtevnijih, ali i najatraktivnijih moto disciplina.

Ovo sve popularnije sportsko takmičenje koje testira izdržljivost i vozača i motora otvorili su Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, Vinfred Keršhagl, izvršni direktor FIM Hard Enduro Svetskog šampionata i Vladan Komatović, predstavnik organizatora Xross relija u Srbiji.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović poželeo je dobrodošlicu takmičarima i organizatorima i  izrazio zahvalnost na prilici da se Zlatibor u svetu predstavi kao destinacija sporta i sportskih vrednosti.

Vinfred Keršhagl naglasio je da mu je izuzetno zadovoljstvo što ovogodišnje takmičenje počinje upravo na najlepšoj planini u Srbiji, zahvalio se organizatoru i poželeo sreću svim učesnicima.

Vladan Komatović istakao je da je posebna čast što upravo naša zemlja ima priliku da bude organizator ovog značajnog takmičenja i da ugosti rekordan broj stranih vozača, kojima je poželeo da uživaju u lepoti prirode i stazama Zlatibora, Tare i Mokre Gore.

Nakon svečanog otvaranja, publika je imala jedinstvenu priliku da se u neformalnoj atmosferi u hotelu Zlatibor Mountain Resort & Spa druži sa takmičarima, upozna sa vrhunskim fabričkim hard enduro vozačima i vidi najnovije modele motora za 2024. godinu.

U okviru ovog svojevrsnog četvorodnevnog moto spektakla, koji će trajati od 17. do 20. maja 2023. godine, takmičari će prelaziti motorima najrazličitije prepreke, odmeravajući svoju snagu, izdržljivost i sposobnosti po živopisnim, ali izuzetno zahtevnim strazama najlepših planina Srbije. Ove godine voze se četiri kategorije PRO, EXPERT, HOBI i AMATER.

U sredu, 17. maja  previđeni su trening i kvalifikacije na Prologu za sve klase, dok će od 16 časova početi Akrapovič Straight Rhythm finale, pravi spektakl i posebna atrakcija, kada će posetioci moći bliže da se upoznaju sa ovom zahtevnom moto disciplinom. Biće to jedinstveni izazov za vozače, a za posetioce ujedno i prilika da izbliza posmatraju spretnost vozača koji će morati da savladaju prepreke što su veliki balvani, traktorske gume, betonske cevi i metalni kontejneri.

Foto: Predrag Vučković / Xross Hard Enduro Rally

Prvi trkački dan je u četvrtak 18. maja u 8.00 časova

Vozači će voziti prvih 100 km na Tari. U petak 19. maja vozi se još 100 kilometara po stazama Mokre Gore, dok će poslednjeg dana u subotu, 20. maja, vozači pokušati da savladaju još 100 km na Zlatiboru, nakon čega će na Kraljevom trgu u 15 časova biti i svečano proglašenje pobednika.

Očekuje se da će Xross Hard Enduro reliju prisustvovati više od 10.000 posetilaca, koji će na sve tri planine, na posebno određenim lokacijama za gledaoce, moći da prate trku na licu mesta, uz napomenu da je iz bezbednosnih razloga publici strogo zabranjeno kretanje ostalim delovima trase koji nisu obeleženi kao mesta za posetioce.

Svi zainteresovani dodatne informacije mogu pronaći na sajtu xross.rs, dok se zvanične informacije o hard enduro Svetskom šampionatu i ostalim rundama mogu naći na iridehardenduro.com

Organizaciju ovog prestižnog događaja iz sveta moto sporta, koji će Srbiju i na ovaj način predstaviti kao zemlju vrhunskog sporta, podržali su Ministarstvo sporta, Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, AMSS, opština Čajetina, Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina , TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad kao i kompanija Comtrade.

The gallery was not found!

Svetsko prvenstvo u hard enduru 2023., nakon Srbije nastavlja se u Austriji, Italiji, Rumuniji, Kanadi, Španiji i Nemačkoj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x