Đedović: U Smederevu se gradi šest skladišta za naftu, za oko 100.000 tona

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanovic)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je da se u Smederevu gradi šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata za oko 100.000 tona nafte, saopštilo je to ministarstvo.

Ona je, nakon obilaska tog skladišta, gde su radovi u toku, rekla da sve dodatne količine nafte i naftnih derivata koje se obezbede znače dodatnu energetsku sigurnost. Investicija iznosi oko četiri milijarde dinara. Đedović je, posle razgovora sa izvođačima radova, rekla da radovi teku po planu i da su dva rezervoara gotovo u potpunosti izgrađena, a da će na četiri preostali građevinski radovi biti završeni do kraja godine.

“Sada moramo da se fokusiramo na prateću infrastrukturu, izgradnju neophodnih pumpnih stanica i rezervoara za vodu. Za to ćemo obezbediti dodatna sredstva da bismo što pre mogli i te dodatne investicije da završimo”, rekla je ona.

Đedović je rekla da su obavezne rezerve naftnih derivata povećane prošle godine 54 odsto u odnosu na 2021. godinu. U ovom momentu iz različitih izvora, kako je rekla, postoje zalihe nafte i naftnih derivata za 91 dan prosečne potrošnje.

Dodala je da u pristupnim pregovorima Srbije sa EU postoji obaveza povećanja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i da će se narednih godina raditi na obezbeđivanju dodatnih skladišta, pre svega u vlasništvu države.

Tokom posete Smederevu Đedović se sastala i sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom sa kojim je razgovarala o sprovođenju novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, za koji su nedavno potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama kao i o mogućnostima za prelazak kotlarnica u toplanama sa mazuta na druge, čistije energente u okviru programa koje realizuje ministarstvo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x