Države Kvinte i EU očekuju da Vlada Kosova neće preduzeti nove mere za nasilan ulazak u opštine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Države Kvinte i EU saopštile su sinoć da očekuju od Vlade Kosova da ne preduzimaju nikakve nove mere “za nasilni ulazak u opštinske zgrade” na severu Kosova i naveli da izabrani predstavnici moraju pokazati uzdržanost.

Kvinta koju čine predstavnici SAD, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska je u zajedničkom saopštenju sa EU ponovila izjavu od 26. maja, kada je osudila odluku Kosova “da nasilno uđe u opštinske zgrade na severu”, uprkos njenim “pozivima na uzdržanost”.

“U tom kontekstu Kvinta i EU očekuju da Vlada Kosova neće preduzeti nikakve nove mere za nasilan ulazak u zgrade opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

“Izabrani predsednici takođe moraju pokazati uzdržanost i odmah predzeti korake kako bi pokazali svoju predanost i odgovornost za predstavljanje i služenje svim članovima svojih zajednica”, navodi se u sinoćnoj zajedničkoj izjavi.

Takođe se snažno upozoravaju sve strane na druge pretnje ili radnje koje bi mogle uticati na bezbedno okruženje, uključujući slobodu kretanja, i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob.

“Posebno smo zabrinuti za bezbednost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika Euleksa i KFOR-a. Nove jednostrane akcije negativno će uticati na odnose sa zemljama Kvinte i EU”, kaže se u saopštenju.

Kvinta i EU naglašavaju da je dijalog uz posredovanje Unije put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU.

“Podsećamo strane da rade zajedno na sledećim koracima za primenu Sporazuma postignutog između Kosova i Srbije u februaru i martu ove godine”, navodi se u saopštenju i dodaje da se tu uključuje i Zajednica opština sa srpskom većinom i pozivaju strane da ” konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima dijaloga.

U petak u podne 26. maja  novi gradonačelnici tri opštine na severu Kosova – Leposavić, Zvečan i Zubin Potok ušli su uz asistenciju kosovske policije u opštinske zgrade, dan posle polaganja zakletve.

Policija Kosova je intervenisala da se demonstranti i barikade ispred opštinskih uprava uklone, kako bi se gradonačelnicima omogućio ulazak, a u tada je povređeno više osoba.


Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je jutros da premijer Kosova Aljbin Kurti “u kontinuitetu provocira i izaziva incidente”, ali da nedostaje reakcija međunarodne zajednice na to.

“Mi ponovo imamo istu ili sličnu retoriku iz onih centara koji ga vrlo često pozivaju da ne radi nešto što je uradio. To je i Kvinta i SAD i EU i svi koji su se oglasili da osude, da kažu da je to nešto što ne odobravaju i nešto što se nisu dogovorili, ali nema nijedne posledice”, rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da su okupirane zgrade četiri opštine na severu Kosova, u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, kao i da niko nije pozvao Kosovsku policiju da napusti te zgrade.

Odalović je ocenio da je najveća greška što je međunarodna zajednica rezultate izbora, koje je Priština organizovala krajem aprila u opštinama na severu Kosova i Metohije, proglasila legalnim.

Prema njegovoj oceni, jedino rešenje je da se kosovska policija povuče sa severa Kosova, a da njihovo mesto zauzmu Kfor i Euleks.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x