Elektomobilom u obilazak sela! Moderan seoski turizam na Zlatiboru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zhodou na Zlatboru: Foto: TOZ
Podelite vest

Seoski turizam na Zlatiboru se kao i sam Zlatibor ubrazano razvija, sa novim prohtevima turista stigli su i novi zadaci za turističke radnike na ovoj planinskoj lepotici, da gostima pruže više, bolje i zanimljivije sadržaje. Pored nadaleko poznate zlatiborske kuhinje i živopisnih predela Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibora , rešili su da svoje adute ponude gostima na nešto drugačiji način – razgledanje Zlatibora kao i poseta seoskim domaćinstvima na potpuno drugačiji način – vožnjom elektromobila. Elektromobil će sačuvati prirodu a pri njegovom bešumnom radu i bez gasova, svako će moći da doživi Zlatibor na pravi način.

Radnici u turizmu na najposećenijoj destinaciji u Srbiji osmislili su idealan koncept – ZELENA TURA, koja obuhvata obilazak Zlatibora elektromobilom – modelom Zhidou kojim možete da krstarite Zlatnom planinom uz neponovljiv  osećaj da upravo tom vožnjom čuvate baš nju – ovu planinsku lepoticu.

Bez buke, zagađenja uz jedinstveni osećaj vožnje na struju – možete da upoznate sela Zlatibora i otkrijte šta je to u njima čarobno što privlaći sve veći broj turita da upravo svoj mir pronađu ovde, daleko od gužvi, galame i gradske vreve.

„Zlatiborska sela i predivna okolina su na dohvatu ruke, zgrabite ih“, kažu uz osmeh u kompaniji Pane AG koja je na tržište Srbije donela model Zhidou D2S.

Turisticka organizacija Zlatibora u saradnji sa uvoznikom električnih vozila Pane AG Beograd “Vozim na struju rent-a-car” ponudila “Pokreni zelenu turu” koja ima dve rute:

PRVA TURA: Zlatbor, El Paso, Ljubis, Vodopad Gostilje, staro selo Sirogojno, Stopica pecina, Zlatibor

U ovoj turi obilaze se sela: Rudine, Rožanstvo, Staro selo Sirogojno, Gostilje, Trnava, Ljubiš i Vodice.

Zlatibor; Foto; Srbija Vesti

Selo Rudine su udaljene 6 km od Zlatibora. Ime sela potiče od reči ruda, što asocira na planinski masiv i stene. Selo je oaza netaknute prirode na čijoj se lepoti odmara pogled.

Selo Rožanstvo je udaljeno 15 km od centra Zlatibora. Poznato je po proizvodnji buradi, kaca i drugih proizvoda od drveta. Kroz selo protiče reka Prištavica na čijoj se desnoj obali nalazi jedna od najlepših pećina u Srbiji, Stopića pećina.

Sirogojno je jedno od najpoznatijih sela zlatiborskog kraja. Selo nosi ime po jednoj vrsti kruške. Poznato je po muzeju na otvorenom „Staro selo“ i čuvenim pletiljama.

Selo Gostilje leži na obroncima planine Zlatibor. Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rečica Vrelo sa vodopadom i slapovima, a na kojoj je sačuvana i obnovljena stara vodenica potočara. U centru sela postoji bazen za kupanje koji vodom puni izvor Jurevac.

Foto: ZhiDou Cenntro Balkan

Selo Trnava je udaljeno oko 25 km od centra Zlatibora i sastoji se od nekoliko zaseoka. U selu Trnava nalazi se nekoliko specifičnih, turistički veoma atraktivnih geomorfoloških oblika. Ponor je mesto gde Trnavski potok ponire u zemlju, a svoj tok dalje nastavlja kroz Stopića pećinu, koja podzemnim hodnicima i dvoranama povezuje sela Trnava i Rožanstvo. U Trnavi se nalazi i „pećinica“, stari ponor Trnavskog potoka koji je uskim i gotov neprohodnim podzemnim hodnicima povezan sa pećinom. Na ulasku u Trnavu, iznad Stopića pećine, na mestu Kršeljak, nalazi se sedam velikih rupa, provalija, koje su široke od dva do pet metara. Svaki od sedam otvora u zemlji povezani su vertikalnim kanalima sa pećinom. Meštanih ih nazivaju dugure.

Selo Ljubiš predstavlja jedno od najlepših destinacija zlatiborskog kraja. Kroz njega protiče reka Ljubišnica na kojoj su izgrađeni ribnjaci kalifornijske pastrmke. „Dani pastrmke’’ naziv je manifestacije koja se uvrstila u bogati program kulturnog leta na Zlatiboru.

Selo Vodice čini i zeleni travnati tepih ispresecan krivudavim Crnim Rzavom i prošaran borovima, a sve ovo je najprepoznatljiviji motiv Zlatibora koji se nalazi u gotovo svim prospektima i razglednicama ove planine. Priča o Vodicama počinje mnogo ranije, još 1750. godine kada je čuveni sarajevski trgovac, Hadži Nikola Selak otkrio ovaj prelep kraj i u njemu sagradio letnjikovac. Mesto koje je kao sa razglednica, netaknute prirode okruženo planinskim vrhovima Tornika, Čigote i Murtenice.

Zhidou na Zlatiboru: Foto: TOZ

DRUGA TURA:  Zlatibor, Mokra Gora-Drvengrad, Sarganska osmica muzej, Crkva Sv. Jovana Krstitelja-Vitasi stanica, Zlatibor

U drugoj turi kada se krene prema Mokroj gori obilaze se sela: Sušica, Šljivovica i Kremna.

Foto: screenshot FB Zlatiborske Vesti

Selo Šljivovica, poznato po lepoti prirode i proizvodima od voća. Uz magistralni put (Beograd – Višegrad) nalazi se galerija Miladina Lekića samoukog umetnika koji skulpture pravi od drveta. U galeriji se nalaze izložena umetnička dela ovog talentovanog samoukog vajara i drvorezbara. Njegovo najpoznatije delo je skulptura “Zlatiborski brzi voz” koja se nalazi na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Ono što je interesantno da je rakija šljivovica prvi zaštićeni srpski brend sa geografskom odrednicom.

Kremna je gradsko naselje u Srbiji u gradu Užicu u Zlatiborskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1444 stanovnika. Sačinjavaju je seoska naselja Kremna, Strmac, Raduša i Vitasi. Do 1965. ovo naselje je bilo sedište opštine Kremna.

Sve informacije mozete dobiti na info pultu Turističke organizacije Zlatibor ili na telefone 031/841646, 065/2288239

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vozim na struju (@vozimnastruju)

Tekst je deo projekta “Zlatiborska sela”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x