EU poziva Beograd i Prištinu na primenu dogovorenog

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/European Council/Frederic Sierakowski
Podelite vest

Evropska unija (EU) pozvala je danas Beograd i Prištinu da ispune ranije preuzete obaveze i podsetila da njihov put ka EU vodi kroz dijalog i normalizaciju međusobnih odnosa.

Posle sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu, EU je izrazila zabrinutost zbog toga što dve strane ne ispunjavaju svoje obaveze prema Sporazumu o putu normalizacije i  Aneksu za njegovu implementaciju, koje su ranije prihvatile i koji su za njih obavezujući i igraju ulogu na njihovom evropskom putu.

U danas objavljenom saopštenju visokog predstavnika EU,  apeluje se na Beograd i Prištinu da se angažuju konstruktivno i u dobroj veri što znači početak implementacije na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, uključujući obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume.

Rad na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova, dodaje se.

EU takođe podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su ranjeni građani, trupe Kfora, policija i predstavnici medija, neki sa teškim i trajnim posledicama.

Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta.

U tom kontekstu, potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici – nisu u skladu sa vladavinom zakona i prete da doprinesu daljem povećanju tenzija, navodi se.

Neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih policijski kadeta iz redova kosovskih Srba/lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga, dodaje se.

EU  ističe da zahtevi izneti u Izjavi u ime EU od 3. juna ostaju u potpunosti validni. Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva, ili da proceni dalje mere prema obe strane, ako bude potrebno.

EU podseća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije.

Neophodno je najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora. Podstičemo kosovske Srbe da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno objave svoje bezuslovno učešće. EU poziva sve političke aktere, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu Kosova, izbegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU, navodi se.

U saopštenju se izražava puna podrška naporima visokog predstavnika Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i podsećaju Beograd i Priština da njihov put ka EU vodi preko dijaloga uz posredovanje EU i kroz normalizaciju međusobnih odnosa.

I jedna i druga strana rizikuju da izgube priliku za napredak na svom evropskom putu, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x