Fila: Socijalisti podeljeni oko ulaska u Pokret, treba sačuvati da SPS u njemu ostane nezavisna

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube KTV Televizija video printscreen
Podelite vest

Funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Toma Fila izjavio je danas da su u toj partiji podeljena mišljenja da li treba pristupiti “Pokretu za narod i državu”, čije osnivanje najavljuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer smatraju da treba sačuvati da SPS ostane potpuno nezavisna u tom pokretu.

“Imate podeljena mišljenja. Jedan istaknuti član, nije važno ko, je rekao da ne treba da uđemo. Drugi su govorili da treba oprezno. To sam rekao i ja – i da vidimo šta to nama donosi”, kazao je Fila za televiziju Prva i dodao da se razmišlja i o tome kako bi njihovi glasači mogli da reaguju na eventualni ulazak u taj pokret.

Govoreći o novim izborima u Beogradu, ocenio je da analitičari nisu uzimali u obzir da li su izbori zakazani za 2. jun, umesto ranije najavljenog 28. aprila, upravo zbog toga što bi to Vučiću dalo više vremena za formiranje pokreta.

“Taj pokret treba da se formira, da se vidi kako će da izgleda, da se sačuvaju individualnosti stranaka, da li će biti jedna lista, ili ćemo svako za sebe. Možda mu je bilo potrebno više vremena da artikuliše kako će taj pokret izgledati i ko će biti unutra”, kazao je Fila.

Programski direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostat Zoran Panović, koji je na tv Prva gostovao zajedno sa Filom, ocenio je da je pitanje SPS-a možda i suštinsko pitanje vezano za “Pokret za narod i državu”, dodajući da se SPS nalazi “u vrlo nezgodnoj poziciji”.

“To vam je kao u astronomiji kada imate crnu rupu i gravitacija privlači. Ako pređete horizont događaja, nema nazad. SPS tu mora da bude vrlo senzibilna da ne prođe kao SPAS (stranka Aleksandra Šapića)”, kazao je Panović.

To da li se ide na jednoj ili više lista, prema njegovim rečima, otvara pitanje kakav će biti odgovor druge strane.

“Mislim da ćemo mi dobiti možda jednu vrstu iznuđenog dvopartizma. Može da se desi, vrlo lako, da ko ne bude u Vučićevom Pokretu za narod i državu, da po automatizmu bude u Demokratskom narodnom frontu opozicije”, dodao je Panović.

Ocenio je da bi Vučić mogao da pokuša da napravi “treći put”, ali i dodao da je smanjen broj za pravljenje “pseudo-lista”, jer su se mnoge stranke i nestranačke ličnosti već opredelili.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x