Fon Kramon: Izbori u Srbiji nisu bili ni slobodni ni pošteni

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.S.R.
Podelite vest

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je danas da izbori u Srbiji nisu bili ni sloboni, ni pošteni, kao i da će se Srbija suočiti sa političkim i finansijskim posledicama ukoliko Rusiji ne uvede sankcije.

“Nakon bojkota 2020, srpski izbori 2022. pokazali su pozitivan razvoj, kao što je veliki broj glasača koji je želeo da učestvuje. Ipak, izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni”, navela je ona u pisanoj izjavi objavljenoj na Tviteru.

Srbija će, kako je navela, ponovo imati pluralistički i raznolik parlament.

“Brojni problemi su zabeleženi pre i tokom izbornog dana što ometa izražavanje slobodne volje i sprečava fer takmičarsko okruženje”, navela je ona.

Direktni pritisci na birače koji rade u javnoj upravi, zloupotreba medija i državnih resursa, fizički napad na opozicionog lidera Pavla Grbovića i izborne kontrolore koalicije Moramo, kao i povlačenje Republičke izborne komisije u izbornoj noći, neobjavljivanje ni preliminarnih rezultata ni izlaznosti, u celini ukazuju na nemogućnost slobodnog i poštenog izbora, navela je.

Dodala je da Albancima u Preševskoj dolini navodno nije omogućeno glasanje jer su izbrisani iz biračkog spiska, što je ocenila neprihvatljivim.

“Sa aspiracijama da se pridruži Evropskoj uniji (EU), Srbija mora da se pridržava svojih osnovnih vrednosti. Vladajuća SNS i reizabrani predsednik Aleksandar Vučić dobili su novi mandat, a time i dužnost da obnove demokratiju i vladavinu prava i ozbiljno shvate reforme u sklopu procesa evropskih integracija”, dodala je evroparlamentarka.

Srbija hitno, dodala je, mora da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji zbog “Putinovog rata u Ukrajini” ili će se suočiti sa političkim i finansijskim posledicama.

“Stoga je krajnje vreme da Srbija napravi jasan proevropski izbor ako želi da nastavi svoj pristupni put EU”, zaključila je.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x