Fon Kramon o Europrajdu: Vlast ima obavezu da omogući svim građanima da ostvaruju ljudska prava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/miloš Miškov
Podelite vest

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon (von Cramon) rekla je da srpska vlast, i po pitanju Europrajda, ima obavezu da omogući svim građanima da nesmetano ostvaruju svoja ljudska prava.

Fon Kramon je pisanoj izjavi za portal Nova.rs navela da su se, nakon najave otkazivanja Evroprajda u Beogradu, ona i evroposlanica Teri Rajntke sastale sa srpskom premijerkom kako bi o tome razgovarale.

“Ona (Ana Brnabić) je pokušala da objasni složenost bezbednosne situacije i krhkost mira u vezi sa nerešenim pitanjem automobilskih tablica između Kosova i Srbije”, navela je Fon Kramon.

Dodala je da su ona i Rajnte ponovile nedvosmislenu podršku organizaciji Evroprajda u Beogradu, uključujući i Prajd marš 17. septembra.

“To je osnovno pravo koje se mora garantovati, a njegova zabrana je neustavna i prema srpskoj i evropskoj sudskoj praksi u oblasti ljudskih prava”, navela je Fon Kramon

Naglasila je da to što postoji osnovana zabrinutost oko bezbednosti ne može da zameni poštovanje ljudskih prava.

“Za EU, kao zajednicu koja insistira na toleranciji i poštovanju različitosti, ljudska prava su od fundamentalne važnosti i Srbija kao zemlja koja teži da postane članica mora da pokaže spremnost da sledi vrednosti koje EU promoviše”, zaključila je Fon Kramon.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x