Grand prix 69. Martovskog festivala za film “Interfon” rumunskog reditelja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

NAGRADE 69. MARTOVSKI FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA 01.04.2022. FOTO Stanislav Milojkovic
Podelite vest

Najveće priznanje, grand prix  69. Martovskog gestivala, pripao je  rumunskom filmu “Interfon” (15 minuta) , režija  Andrei Epure, za sirov i precizan način na koji film emotivno opisuje, kroz nekoliko esencijalnih kadrova, nedoslednost u odnosu zajednice pred tragičnim događajem poput smrti. “Mala galerija likova oslikava urbanu minijaturu u kojoj dominiraju sivi tonovi, uz osećaj stida i ravnodušnosti”, navodi se u obrazložnju ovogodišnjeg žirija.

Žiri 69. Martovskog festivala, koji je odlučivao o nagradama, radio je u sastavu: predsednik žirija Lordan Zafranović, reditelj i scenarista – Hrvatska, Hajnc Hermans, profesor dramaturgije kratkog filma – Nemačka, Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent – Srbija, Đanfilipo Pedote, producent i scenarista – Italija i Dragomir Zupanc, filmski i TV reditelj – Srbija.

Dodeljena je i nagrada za najbolji scenario “Volterov osmeh ili filmsko pismo francuskom prijatelju” u režiji Nikole Stjanovića,  nagrada za najbolju animaciju filmu irskom filmu ” Pad kralja ibisa”,  dok je nagrada za najbolju kameru pripala filmu “Varša” francusko-libanske koprodukcije.

Najbolju montažu imao je film “Duga Resa”, srpske produkcije, a montažu je potpisala grupa “Škart”,

Nagradu za najbolji zvuk/muziku u filmu dobio je film “Razglednica”, a nagradu su dobili redieljka Hana rastoder i Petar Zirbs, dizajner zvuka.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je film “Severni pol” iz Severne Makedonije, rediteljke Marije Apčevske.

Dodeljene su i nagrade za najbolje filmove po kategrijama, film “Iznutra” proglašen je najboljim eksperimetalnim filmom, “Linije”, najbolji enimirani film, a u kategroji kratkog filma nagradu je dobio film “Olga”.

U kategoriji dokumentarnih filmova do 50 minuta, najbolji je film “Anatomija hipomanije”, rediteljke Mine Vavan, a preko 50 minuta ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku) reditelja Janka Baljka.

Najbolji međunarodni kratki film je “Marko” reditelja Marka Šantića, a film j koprodukcija Hrvatske, Srbije, Francuske i Slovenije.

Osim ovih nagrada uručena su i priznanja za kolorkorekciju i postprodukciju, a filmski časopis “Filaž” dodelio je specijalno priznanje, posthumno, filmskom scenaristi, reditelju, kritičaru, publicisti i pedagogu Nikoli Stojanoviću.

Žiri 69. Martovskog festivala dodelio je dva specijalna priznanja filmovima “Pejzaži otpora” i “Jeni, malo svjetlo sa zapada”.

69. Martovski  festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, trajao je od 29. marta do 2. aprila 2022. u Domu omladine Beograda. Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu publici je ove godine predstavio bogat takmičarski i revijalni filmski program, a organizovane su i brojne radionice, tribine, promocije i drugi prateći programi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x