GRUPA KAL promoviše novi singl „Chapter 23“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Grupa KAL
Podelite vest

 ‘”Niti  mi verujemo u Evropu niti Evropa u nas’’

 U procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, Srbija treba da ispuni 35 poglavlja. Jedno od njih je i poglavlje 23 koje se odnosi i na manjine, posebno na Rome. Poglavlje 23 je jedno od prvih koje je otvoreno. i to 18. jula 2016. godine. Kada će biti zatvoreno, niko ne zna!

Evropa je zauzeta nekim drugim problemima i očigledno je da nema dovoljno vremena za Rome. Grupa KAL je inspirisana ovom temom snimila novi singl pod nazivom Chapter 23.

Pesma je kritički i ironični osvrt na to šta se zapravo trenutno dešava, odnosno na situaciju koja se uopšte ne menja već duže vreme. Tekst pesme, koja je inače otpevana na engleskom jeziku, je u stvari doživljaj romskog dečaka, koji živi u getu i sanja da će poglavlje 23 promeniti njegov život kao i živote njegove porodice.

Nažalost to se ne dešava i on dolazi do zaključka da ni njegova država ni Evropa sem strateških dokumenata, nemaju prevelik interes da pomognu niti njemu niti romskom narodu.

Muziku i aranžman pesme potpisuje Dragan Ristić-Kal, tekst su napisali Dragan Ristić-Kal, Lutvija Antić i Petar Antić, za miks zvuka bio je zadužen Aleksandar Zarak, a za video Bruno Lovrenčić.

KAL – Rock´N´Roma

Infuzija čiste energije i zvuka koje vaše telo i um neće ostaviti ravnodušnim ni jednog trenutka – grupa Kal.

Eklektični  ritam nastao kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, popom donose jedan sasvim nov i originalan zvuk koji se prima od prvog do poslednjeg akorda.

Grupa je nastala 1996. godine. Od tada do danas su odsvirali preko hiljadu koncerata u inostranstvu. Učestvovali su na svim značajnim evropskim festivalima: Roskilde festival – Danska,  Fjužn festival – Nemačka, Pepsi Siget festival – Mađarska, Berlinale festival – Nemačka, Eksit festival – Srbija, Beogradski festival piva – Srbija, Kustendorf  filmski i  musički festival – Srbija, Nišvil džez festival – Srbija…

U Americi su svirali u 2006. i 2008. godini. U sklopu tih turneja obišli su  sve značajne američke klubove kao što je,  Džoov pab u Njujorku. U njemu su svirali  i muzičari poput: Lenarda Koena, Dejvida Brna, Ričarda Tompsona, Doli Parton, ŠinejdO˙Konor, Nore  Džouns, JuseN˙Dura, Dejvida Gilmora i mnogi drugi.

Na drugoj američkoj turneji  2008.  godine odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, GogolBordelo.

Do sada su objavili četiri CD-a: Tradicionalna muzika Srbije, KAL (2006.), Radio Romanista (2009.)  i Romologija (2013.). Za KAL i Radio Romanistu, produkciju je potpisao Majk Nilsen, poznat po saradnji sa najvećim svetskim muzičkim atrakcijama poput sastava: Andervorld, Snoupatrol, Kjur, Džemirokvaj.

Dragan Ristić, gitarista i frontmen grupe se, osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. U filmovima je sarađivao kao prevodilac za romski jezik .

Foto: Grupa KAL

Za film Emira Kusturice – Crna mačka, beli mačor, Dragan Ristić je napisao tekst za pesmu Bubamara koja je postala hit. Kal je otvorio i prvi Kustendorf 2008. godine.

Sa finskim bas gitaristom SemiJafom je u Helsinkiju svirao i zajedno su osmislili i ostvarili mnoge muzičke projekte.

Među nagradama koje su osvojili nalaze se i:

– 2007. – prvo mesto na  evropskoj top-listi  World  Music;

– 2007. – nagrada Davorin Popović za najbolji video na prostorima bivše Jugoslavije 2007.godine;

– 2009. – drugo mesto na evropskoj top-listi  World  Music;

– 2009. – ušli su u top 20 WorldMusicCDs za album  KAL;

– 2014. – prvo mesto na evropskoj top-listi WorldMusic za album Romologija;

– 2016 – Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice Srbije za izuzetan doprinos u oblasti kulture;

Muzika koju pravi, nosi u sebi  balkanski stil i romski ritam. Originalan i neočekivan miks koji u isto vreme zvuči i tradicionalno i urbano.

To je čista estetika mola, zato ne čudi što su zapadni, muzički kritičari, stil koji je romska grupa Kal unela u naše živote nazvali Rock´N´Roma, ili GypsyRockabilly.

Grupa Kal danas nastupa u sastavu: Dragan Ristić-gitara,vokal, Aleksandra Veljković – vokal, Dušan Gnjidić – bubnjevi, Marko Jeftović – bas, Miloš Kostić – harmonika i Milan Veljković – violina.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x