Insajder debata: Antidatiranje zvaničnih dokumenata još nismo sreli u praksi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Ustavni sud Srbije ima priliku da pokaže da nije sud političke partije, a građani Srbije da vide da li imamo ili nemamo državu – ocenili su učesnici Insajder debate analizirajući predaju prigovora liste “Srbija protiv nasilja” na izbore održane za odbornike Grada Beograda.

Uroš Ćemalović iz Instituta za evropske studije oštro je kritikovao objavljivanje rezultata beogradskih izbora u Službenom glasniku Grada Beograda 15 dana nakon datuma na koji je datiran (3. januar).

“Službeni glasnik Grada Beograda br.2 je izašao 5. januara, a broj 1 nije izašao. Apsolutno je, ne samo pravno nego suštinski fascinantno da mi imamo rezultate objavljene na jednom medijskom događaju, a da nemamo u Službenom glasniku. Oni koji su podneli prigovore (u takvim okolnostima) su u situaciji da im Ustavni sud kaže – u redu, a na šta se žalite? Gde je taj Službeni glasnik Grada Beograda? Ili, u suprotnom čekajući da se Glasnik odnekud pojavi, onda taj koji je podneo prigovore pada u docnju od 15 dana. Ta tehnika je, verujte, ja nemam drugu reč do – šibicarska”, smatra Ćemalović.

Profesorka ustavnog prava Univerziteta union Violeta Beširević kaže da se ona u svojoj praksi do sada nije susrela sa time da neko “drži u fioci” Službeni glasnik.

“Prema našem Ustavu, i prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda – ne postoje tajni propisi. Propis mora da bude objavljen. Sa antidatiranjem se još uvek nisam srela u praksi”, rekla je ona.

Sagovornici Suzane Trninić u Insajder debati saglasni i u oceni da nema nikakvih dilema da li bi opozicioni predstavnici trebalo da prihvate mandate u skupštini Srbije. Oni podsećaju na propise ustavnog prava koji jasno kažu da nakon verifikacije mandata svako ima pravo da na njega, ako to želi, podnese ostavku.

Ne prihvatanje mandata u ovom momentu nije opcija koju treba razmatrati, zaključuju sagovornici Insajder debate.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x