Jedan od pet miliona: Odložiti referendum zbog niza nepravilnosti i spojiti ga sa izborima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook 1 od 5 miliona
Podelite vest

Pokret Jedan od pet miliona zatražio je danas odlaganje, odnosno spajanje referenduma sa parlamentarnim i predsedničkim izborima usled “niza nepravilnosti i ilegalnosti” koji su se, kako su ocenili, pojavile kao prepreka za održavanje referenduma 16. januara.

“Ambasade i konzulati nisu na vreme obavestili naše gradjane u inostranstvu o glasanju čime oni nisu mogli na vreme da se prijave za glasanje i time im je onemogućeno glasanje na referendumu”, istakli su iz tog pokreta u saopštenju.

Prema njihovim rečima, narod na Kosovu nije dobio mogućnost izlaska na referendum “čime referendum nije obuhvatio celu teritoriju Srbije i jasno diskriminiše naše gradjane”.

“Svega šest dana pred referendum, još uvek nismo videli ozbiljnu diskusiju i raspravu na temu Ustavnih promena što je direktno dovelo do nepostojanja referendumske atmosfere. Neadekvatna zastupljenost vlasti i opozicije u medijima sa nacionalnom frekvencijom, ali i struke, pred referendum dovela je do toga da se razlozi za sam izlazak na referendum ne čuju. Bili oni za ili protiv”, navodi se u saopštenju.

Istakli su i da veliki porast broja novozaraženih korona virusom predstavlja ozbiljnu opasnost po pogoršanje zdravstvene situacije izlaskom na birališta na dan referenduma.

“Zbog svega navedenog zahtevamo odlaganje referenduma za promenu Ustava tačnije dela Ustava o sudstvu za 3. april kada su raspisani i predsednički, parlamentarni i lokalni izbori. Ovim će gradjani na birališta izaći samo jedanput, a sam proces sprovodjenja izbora i referenduma će biti jeftiniji i efikasniji”, ocenili su iz Jedan od pet miliona.

Oni su pozvali gradjane da, ukoliko taj zahtev ne bude prihvaćen, na referendumu 16. aprila zaokruže “ne”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x