Jedanaesta sezona koncerata „DŽEZ ZA DŽ” u Domu omladine Beograda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: DOB prromo
Podelite vest

Dom omladine Beograda poziva publiku da i ovog septembra uživa u kvalitetnoj džez muzici tokom jedanaeste sezone koncertnog serijala „DŽEZ ZA DŽ“! Jednom nedeljno, od 9. do 30. septembra 2023. u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će imati priliku besplatno da čuju kvalitetne domaće džez izvođače mlađe generacije.

Ovaj ciklus koncerata pokrenut je 2013. godine sa ciljem da publici približi savremenu srpsku džez scenu, ali i da pruži podršku domaćim džez muzičarima. Osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, „DŽEZ ZA DŽ“ za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

U susret 39. Beogradskom džez festivalu, koji će od 24. do 29. oktobra tradicionalno ugostiti domaće i strane muzičare koji pomeraju granice džeza, Dom omladine Beograda publici je pripremio četiri odlična džez koncerta kao svojevrsno zagrevanje za najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival!

Ovogodišnji ciklus koncerata „Džez za DŽ“ 9. septembra u 13 časova otvoriće trio Uroša Spasojevića, basiste i kompozitora iz Valjeva. Spasojević, koji je na ovim prostorima jedan od pionira autorskih muzičkih projekata u kojima bas gitara zauzima centralno, premijerno pred beogradskom publikom će izvesti muziku sa albuma „Ballads“, čije objavljivanje je planirano za početak naredne godine. U njegovom triju su i predvodnik nove srpske džez scene, izvanredni trubač Ivan Radivojević, kao i najperspektivniji domaći mladi bubnjar Petar Ružičić, koji odskora uživa i svetsku reputaciju.

Subota, 16. septembar rezervisana je za nastup učenika džez odseka MŠ „Stanković“. Ove godine publici će se predstaviti kvartet darovitog Nikole Šaškovića, učenika trećeg razreda džez klavira. Kvartet, koji je okupio specijalno za ovogodišnji program „Džez za DŽ“, odsviraće repertoar sačinjen od poznatih i manje poznatih bibap standarda, kao i numera u latin ritmovima.

Program 23. septembra posvećen je studenatima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ovoga puta u fokusu je bend „Into the Rabbit Hole“, predvođen talentovanim trombonistom Kostom Vukašinovićem, koji je i aktivni član duvačke sekcije Big benda Radio-televizije Srbije.

Završnica jedanaestog koncertnog serijala „Džez za DŽ“, u subotu 30. septembra, biće prilika da publika čuje odličan džez projekat iz Užica, Seansa Jazz Trio koji predvodi pijanista Željko Stojanović, a na repertoaru će biti autorske kompozicije i nekoliko džez standarda.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

Tokom prethodnih deset godina u okviru programa „DŽEZ ZA DŽ“ Dom omladine Beograda je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene. Svake godine posebno mesto u programu pripada učenicima džez odseka SMŠ „Stanković“ i studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, čije koncerte DOB organizuje u saradnji sa ovim obrazovnim institucijama.

Publika koncertnog serijala „DŽEZ ZA DŽ“ do sada je imala priliku da čuje sledeće izvođače: Max Kochetov Quartet, Eyot, Luka Ignjatović Kvartet i Trio, Majamisty Trio, Beti Đorđević, Nada Pavlović, Irena Blagojević, Milan Petrović Kvartet, Fish in Oil, Tetratones, Milan Petković Trio, Katarina Kačunković Trio, Stoiks, Loud Gretches, House Of Jade, Quantum Field, Katarina Kočetova Trio, Miloš Čolović Trio, Vladimir Tubić Kvintet, Mona Nheili Trio, DHARMA – Jasna Jovićević i Armand Mesaroš, Miljan Mitrović Kvartet, Dragan Ćalina Kvartet, Oktatonik, Časlav Šehović Kvartet, Miloš Bosnić „Bosque“, Luka Malko Trio, Novak Mijović Trio, Minja Mijušković Trio, Sašo Popovski Trio, Kvartet Bojana Cvetkovića, Kvartet Viktora Tumbasa, Kvintet Filipa Sokača, Kvartet Jovane Grubić…

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x