Jovanović (Novi DSS): Da ne postoji ‘kosovski problem’, ne bismo nužno imali problem sa EU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović izjavio jeda on ne zastupa antievropsku politiku, ali da smatra da je pitanje članstva Srbije u Evropskoj uniji (EU) delikatno zbog pitanja Kosova i Metohije, kao i pitanja da li EU želi da se širi u dogledno vreme.

Upitan u intervjuu za današnji Nedeljnik da li bi, da hipotetički ne postoji “kosovski problem”, imao problem sa članstvom Srbije u EU, Jovanović je rekao da ne bi nužno imao problem, ali da bi imao kritičan stav prema određenim vrednostima koje EU promoviše.

“Ali to je svakako mnogo manji problem. To je za debatu, nije protivustavna stvar i samo je pitanje većinske volje građana. Naš otklon prema članstvu bi bio mnogo manji. A kada bi EU insistirala na teritorijalnoj celovitosti naše zemlje, onda bi otklon svakako bio još manji”, naveo je on.

Predsednik Nove DSS je rekao i da je trenutno za punu saradnju sa EU – od trgovine i ekonomije, do akademskih veza i kulturne razmene.

“Jedino što smatram da je pitanje članstva dvostruko delikatno za Srbiju. S jedne strane se od nas, a to sad i ptice na grani znaju, traž da priznamo secesiju naše južne pokrajinem a za mene je to prosto neprihvatljivo. A s druge strane znamo da se EU neće širiti u dogledno vreme”, kazao je on.

Upitan o bivšim članovima DSS koji su sada u vladajućoj stranci, Jovanović je ocenio da predsednik Srbije i nekadašnji predsednik Srpske napredne stranke Aleksanad Vučić “ima strašan talenat da izvlači najgore iz ljudi”.

“Vrlo je zanimljiv taj fenomen bivših članova DSS-a, poput Petra Petkovića, Milenka Jovanova ili Nebojše Bakareca, kada traži da baš oni kritikuju DSS. A to je išlo toliko daleko da su ponekad baš oni kritikovali Vojislava Koštunicu. Oni, koji su mu se najviše ulagivali. I svi su neizmerno pljuvali Aleksandra Vučića. Ali svako izabere svoj put”, ocenio je Jovanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x