Кako je načelnik Opštinske uprave Gornjeg Milanovca rešio da uskrati građanska prava?

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ekološko udruženje Suvoborska greda , logo FB
Podelite vest

Početkom marta ekološko udruženje „Suvoborska greda” iz Gornjeg Milanovca počelo je, zajedno sa udruženjima članovima SEOS-a i pokretom Кreni-promeni, prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu – predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Njihov zahtev je trajna zabrana eksploatacije i istraživanja litijuma i bora na teritoriji Srbije, ali potpisivanje prati i opstrukcija opštinskih vlasti.

Budući da su poštovani svi zakonski parametri, Narodna skupština im je 14. februara izdala dozvolu za pokretanje inicijative, ali se sprovođenju narodne volje kao osnovne demokratske tekovine usprotivio načelnik Opštinske uprave Gornji Milanovac Dejan Veljović, koji je, slobodno tumačeći zakonske okvire, ograničio potpisivanje narodne inicijative na jedan šalter i jednog overivača za čitavu teritoriju Gornjeg Milanovca, kažu u saopštenju.

Iz Suvoborske grede ističu da je Gornji Milanovac površinski najrasprostranjenija opština u Srbiji.

Objašnjavaju da su na zahtev da se odobri izlazak službenih lica na teren (MZ Pranjani i MZ Vraćevšnica), dobili odgovor da je zahtev „zaveden pod brojem 4-035-20/2022 od 16. 03. 2022. godine”, ali da „Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac nije u mogućnosti da vrši overu potpisa u prostorijama MZ Pranjani i MZ Vraćevšnica”.

U obrazloženju stoji da: „Član 7. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i propisuje da se overa potpisa vrši u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi”, navode.

Budući da su sve druge opštine u Srbiji odobrile izlazak na desetine overivača na teren, a da je jedan od pokretača inicijative udruženje „Suvoborska greda” iz Pranjana, sela koje ne može da dobije svog overivača, iako se nalazi na 37 kilometara od Opštine, nameću se pitanja čije interese zastupa  Dejan Veljović i po kom osnovu daje subjektivna tumačenja zakonskih normi, smatraju u ovom ekološkom udruženju.

Kažu da se odgovor krije u činjenici da je u Opštini i Skupštini opštine Gornji Milanovac u nekoliko navrata prikrivano Rešenje Ministarstva rudarstva i energetike kojim su dozvoljena istraživanja litijuma i bora u skoro 10 sela pranjanskog kraja.

Pozivaju su i na nestručni pristup Veljovića poslu, ili njegovu nameru da sabotira stav većine žitelja sela da Gornjem Milanovcu nije potrebno trovanje i uništavanje rudnikom litijuma niti bilo kakva geološka istraživanja.

” Veljović je pokazao da je spreman da, u ime ličnih interesa ili po nalogu partije kojoj pripada, stane na put građanima koji na zakonom odobren i regulisan način iskazuju svoju volju i upućuju Narodnu skupštinu na pitanja od izuzetnog značaja za budućnost naše zemlje”, stoji u saopštenju prosleđenom medijima.

Dodaju i da ne odustaju od borbe, te da će “žitelji pranjanskog kraja svakako ispuniti moralnu i građansku dužnost potpisivanjem inicijative u Gornjem Milanovcu, ali to ne umanjuje razmere bezobrazluka i podlosti bahatih pojedinaca kojima se guše poslednji trzaji narodne volje”.

Zato ćemo iznova zahtevati da dobijemo overivače za Pranjane i Vraćevšnicu i pokrenuti zakonsko preispitivanje postupaka načelnika Opštinske uprave Gornji Milanovac Dejana Veljovića. Njagovo suprotstavljanje (teorijski prisutnom) demokratskom državnom uređenju i otimanje građanskih prava silom svakako zaslužuje najstrožu osudu i ne sme proći nezapaženo”, zaključak je saopštenja ekološkog udruženja “Suvobrska greda”.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x