Kompanija Ziđin: Neodgovoran aktivizam na planini Starica, ugrožava bezbednost na radu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC)
Podelite vest

Kineska kompanija Ziđin koper (Zijin Copper) Srbija, koja upravlja rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, saopštila je da su upadi aktivista ekoloških pokreta u istražno područje te kompanije na planini Starica, prijavljeni nadležnim službama jer takav, neodgovoran aktivizam, ugrožava bezbednost na radu.

“Od 5. juna kada su počela miniranja na planini Starici, konstantno se ometaju zaposleni u kompaniji Ziđin koper, da bezbedno obavljaju svoj posao”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da “aktivisti, potpomognuti i instruirani od lidera, takozvanih ekoloških pokreta, konstntno, ne samo da opstruiraju planirane aktivnosti kompanije, već dovode u opasnost i svoje živote i živote zaposlenih neodgovornim ponašanjem i gerilskim upadima, uništavanjem opreme i zastrašivanjem radnika”.

Ističe se da je incident, koji su “ispovocirali agresivni NGO aktivisti, samo jedan u nizu sličnih”, a da su svi uredno prijavljivani policiji.

“O incidentu je i Uprava policije u Boru dala je svoje saopštenje i jasno, nakon uviđaja, rekla da su navodi aktivista manipulacija. Neko ko se bori za zaštitu prirode i njeno očuvanje, ne nasrće na druge ljude, svoje sugrađane, ne upada na radne platforme, ne uništava imovinu, ugrožavajući i sebe i druge”, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da su ti “aktivisti u prethodnom periodu neprekidno zastrašivali radnike, razbijali opremu, uništavali mesta za miniranje, krali i uništavali detonatore”.

Direktan ekonomski gubitak do sada, kako je navedeno, iznosi 200.000 američkih dolara, a indirektni gubitak, uzrokovan obustavom radova je 400.000 dolara.

“Kompanija dnevno plaća nadoknadu u iznosu od 15.000 dolara radnicina, koji su zbog činjenja aktivista sprečeni da obavljaju svoj posao. Zbog ometanja proizvodnje 43 kamiona ne mogu da se koriste, dok je 56 zaposlenih prinuđeno da napusti radna mesta, u gradu u kome veći deo stanovništva radi u Ziđinu”, navela je ta kompanja.

U poslednje vreme, ta lica, kako je navedeno, su pored svakodnevnih provokacija upućenih zaposlenima na Severnom reviru na planinini Starici, često i neovlašćeno ulazila u proizvodne i pogonske prostore, provaljivala u smeštajni kamp radnika i slično, a 4. septembra, u jednom od svojih nasrtaja oteli su tri voki-tokija od zaposlenih u kompaniji.

U ovom incidentu aktivisti, bez kontrole i odgovornosti, otišli su, kako je navedeno, korak dalje, gađali su kamenicama i palicama zaposlene, obezbeđenje i radnu platformu i razbijali opremu, uvereni da će tako sprečiti dalje aktivnosti kompanije, na prostoru iznad kampa, koji su izgradili.

Rukovodstvo Rudnika bakra u Majdanpeku je, kako je navedeno, odmah po prijemu obaveštenja o ovom incidentu, otišlo na lokaciju, gde su pokušali da mirno, savetima, spreče eskalaciju agresije aktivista i daljih međusobnih provokacija.

“Lica, koja su ilegalno ušla u rudarsko područje, pozvana su da ga napuste zbog opasnosti, od mogućih povreda, kao i da se evakuišu van prostora, koji je ograničila policija. Umesto da se mirno raziđu, nastavili su sa guranjem i nasrtanjem na rukovodioce. Posle nebrojeno puta pokazane miroljubivosti i tolerancije na bahatost i agresiju, kompanija je tražila adekvatnu reakciju i zaštitu policije”, navedeno je u sopštenju.

Dodaje se da Ziđin veruje u zakon i institucije države Srbije, koje ga sprovode i da je “sigurna da će nadležni organi odgovorno, časno i posvećeno raditi svoj posao, a da će bahato ponašanje aktivista, koji misle da su iznad zakona, prestati”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x