Kreni – Promeni: Sakupljeno 15.000 potpisa, potrebno još toliko

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Za podnošenje inicijative Narodnoj skupštini za izglasavanje Zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, potrebno je 30.000 potpisa građana. Pokret Kreni – Promeni sakupio je polovinu od tog broja, u narednih sedam dana očekuju da će prikupiti ostatak.

” I dalje imamo velikih problema sa overivačima, ali smo otvorili još novih tačaka za potpisivanje (Novi Beograd, Niš, Kragujevac) i još oko 60 mesta. Nađite najbližu lokaciju i potpišite inicijativu”, navode u saopštenju.

Podsećaju da u našem Ustavu jasno piše da Srbija pripada narodu i građanima i da građani sami odlučuju u kakvoj će zemlji živeti.

“Političare biramo da rade za nas, a ne da gazduju. Mi smo gazde. Kako je rekao jedan umetnik: Kada političari viču na narod, to je kao da sluga viče na gazdu”, objašnjavaju.

Dodaju da je jedan od načina za neposredno izražavanje suverenosti građana narodna inicijativa.

“Kada sakupimo 30.000 potpisa – zvanično smo predložili Zakon o zabrani iskopavanja bora i litijuma Skupštini. Parlament mora da odluči. Demokratsku državu ćemo stvoriti tako što ćemo stalno koristiti naša ustavna prava. Kada sakupimo 30.000 potpisa to znači da smo došli do velikog broja ljudi i zajedno kreirali pritisak. Bolje društvo ćemo stvoriti tako što ćemo menjati zakon po zakon i praviti promenu po promenu. Ne postoji magičan štapić kojim ćemo sve promeniti. U početku mnogi neće verovati, ali nakon svake pobede biće nas sve više i više”, ističe tim Kreni – Promeni.

Kreni – Promeni ne izlazi na izbore, ali poziva sve građane da izađu i glasaju.

“Međutim, izbori nisu jedini momenat kada se pitamo. Hajde da iskoristimo naše pravo da se pitamo u našoj zemlji i da sami odlučujemo o našoj sudbini. Izdvojte 5 minuta vremena i dođite da potpišete zakon kojim ćemo zajedno sprečiti ekološko uništavanje. To je 5 minuta za zdravlje svih nas. Ako ste već potpisali, porazgovarajte sa osobom koja bi htela da potpiše i pošaljite joj link sa lokacijama. Hajde da zajedno predložimo zakon”, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Savo Manojlović i tim Kreni – Promeni.

Lokacije i datumi u gradovima širom Srbije na kojima se može potpisati peticija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x