Lajčak od danas u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak danas počinje posetu Beogradu, u sklopu priprema za predstojeći sastanak srpskog i kosovskog lidera u Ohridu.

Lajčak će se danas u 14.30 sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon prošlonedeljnog dvodnevnog boravka u Prištini, gde je razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i drugim političkim akterima.

U fokusu razgovora biće mapa puta za primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se Vučić i Kurti, prema rečima šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, saglasili 27. februara u Briselu.

Lajčak je 9. marta u Prištini rekao da je sa Kurtijem imao konstruktivan i veoma važan razgovor o implementaciji Sporazuma, i dodao da je sastanak ispunio njegova očekivanja i da “dobro razume” kakva su očekivanja Kosova.

Posle sastanka sa Kurtijem, slovački diplomata je kazao i da dve strane moraju da se dogovore o Implementacionom aneksu, jer Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije bez toga neće biti pravno obavezujući.

Lajčak je 10. marta izjavio da veruje da će Sporazum biti bar delimično sproveden, ako ne u potpunosti, navodeći da će značajan uspeh biti i usaglašavanje “u dobrom delu” mape puta.

Vučić je 9. marta rekao da će Lajčak u Beogradu boraviti do srede, i naveo da će “dva dana provesti s njim u pokušaju da pronađu kakav-takav put napretka za normalizaciju odnosa” dve strane.

Dan kasnije, međutim, Kurti je ponovo odbacio mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), na čemu insistira Beograd, rekavši da jednonacionalna rešenja nisu moguća u pravnom poretku Kosova.

Vučić je potom izjavio da mu posle te Kurtijeve izjave “nije jasno” o čemu treba da razgovara sa njim u Ohridu i prethodno sa Lajčakom u Beogradu. Ponovio je da neće priznati kosovsku nezavisnost ni dati saglasnost na ulazak Kosova u UN.

“Verujte mi da mi nije jasno o čemu treba da razgovaramo. Oni kažu da su razgovori bili konstruktivni, a toliko su bili konstruktivni da jedino o čemu je trebalo da razgovaraju (formiranje ZSO), oni su rekli da to neće da ispune. Zbog čega dolazite u Beograd? Da priznamo Kosovo? Džabe ste krečili”, rekao je Vučić u petak.

Prema navodima portala Nova, Lajčak će u Beogradu razgovarati i sa predstavnicima opozicije, što je učinio i u Prištini, kako bi čuo i njihov stav o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Na sastanak sa Lajčakom, prema navodima Nove, pozvani su lideri Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke, pokreta Ne davimo Beograd i stranke Zajedno.

Vučić i Kurti će se 18. marta sastati u Ohridu u okviru dijaloga uz posredstvo EU, a u fokusu sastanka, čiji je domaćin Borel, biće finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je da će Borel i Lajčak u Ohridu prvo imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, a da će potom uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Posle sastanka Vučića, Kurtija, Borela i Lajčaka u Briselu 27. februara, šef evropske diplomatije je izjavio da su lideri dve strane postigli saglasnost o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da su potrebni dodatni pregovori o Implementacionom aneksu, koji je integralni deo Sporazuma i koji će postaviti smernice za njegovu primenu.

Sporazum je poznat i kao francusko-nemački plan jer su ga formulisali savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika, Jens Pletner i Emanuel Bon, i predstavili ga Vučiću i Kurtiju u septembru prošle godine. Plan, čija je prvobitna verzija u međuvremenu modifikovana, EU je usvojila u decembru.

Izveštaj o pregovorima Vučića i Kurtija biće razmatran na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24. marta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x