Masovna otpuštanja u pirotskim kompanijama Tigru A.D. i Tigru Tyres

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Pirot u poslednjih mesec dana ima skoro 600 zaposlenih radnika manje. Otpušteni radnici  bili u zaposleni i po dve decenije u pirotskim gigantima, Tigru A.D. i Tigru Tyres. Dok iz ovih kompanija još uvek nema zvaničnih saopštenja, oni koji su ostali strahuju za budućnost, a građani komentarišu – veliki udarac za Pirot.

Dva pirotska Tigra, prvi – A.D, proizvodi obuću, drugi Tyres – gume za vozila. Prema dostupnim podacima u ovim kompanijama radi blizu 4500 Piroćanaca. U poslednjih mesec dana na stotine njih ostalo je bez posla. Emilija Ranđelović je u Tigru a.d. provela skoro 20 godina.

“Otpuštena sam bukvalno preko noći. Pričalo se o spiskovima, ali nikako nismo mogli da saznamo ko je na tom spisku. Imala sam intuiciju da ću to biti i ja, jer sam bila na bolovanjima zbog narušenog zdravlja. I pored toga bila sam dobar radnik.  U Tigru sam radila od 19- te godine, rukovodioci  znaju da sam, kad je trebalo, radila i za dvoje”, kaže razočarano bivša radnica.

Dodaje i da je imala operaciju ruke, da joj je od posla obolela i kičma, a kao značajno ističe da se prilikom davanja otkaza nije vodilo računa o socijalnom statusu radnika, jer je sada bez posla, a od kad joj je pre godinu dana umrla majka, živi potpuno sama.

Ranđelović kaže  i da u slučaju da se desi da je zovu da se vrati na posao, nikada to ne bi učinila, jer su joj ovim otkazom povređeni ponos i dostojanstvo.

 

Foto: priintscreen TV Nova S

Po saznanjima narodne poslanice SSP-a, Jelene Milošević, koje je dobila od radnika ova dva pirotska giganta, otpušteno je u poslednjih mesec dana oko 600 radnika, 300 u Tigru A.D. i 286 u Tigru Tyres. U prvoj kompaniji su radnici bili zaposleni na neodređeno vreme, dobili su otpremnine i kao tehnološki viškovi dobijaće i matrijalnu naknadu sa Biroa za nezaposlene. Otpremnine su isplaćene u skladu sa aktuelnim Zakonom o radu, što znači da iznose trećinu bruto plate pomnoženu sa godinama radnog staža.

Što se tiče Tigra Tyres, tamo su otpušteni radnici imali ugovore na određeno vreme, nisu im produženi pa su se bez dinara našli na Evidenciji za nezaposlene, kaže poslanica Milošević.

Iako je pravo svake kompanije da odlučuje o uposlenju i otpuštanju radnika u skladu sa potrebama, Milošević ističe da akuelni Zakon u radu ide na ruku polodavcima, a ne radnicima. Podseća da je poslanička grupa “Pravac Evropa” u saradnji sa sindikatom “Sloga” predala predlog novog Zakona o radu, koji bi štitio radnika u ovakvim situacijama, ali je taj predlog skupštnska većina odbacila.

Iz obe fabrike za sada nema zvaničnih saopštenja ni o broju otpuštenih radnika, ni o planovima za budućnost. Javnost u gradu uznemirena je ovim vestima, jer se radi o gigantima koji posluju u Slobodnoj zoni Pirot i koji su bili garant razvoja Pirota.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x