Mediji: Vojna obuka za tridesetdvogodišnjake u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Ministarstvo odbrane Srbije
Podelite vest

Rezervisti u Srbiji koji nisu služili vojni rok treba da prođu kroz vojnu obuku od 30. godine, kada se uvode u rezervni sastav, do svoje 32. godine, navodi se u jednom propisu objavljenom u Službenom vojnom listu.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na uredbu objavljenu u Službenom vojnom listu od 10. oktobra, reč je o propisu koji je prošao gotovo bez pažnje javnog mnjenja, iako prvi put uvodi starosnu granicu za obuku muškaraca koji nemaju određen ratni raspored jer nisu služili vojni rok.

Prethodna uredba iz oktobra 2019. godine predviđa da se u rezervni sastav Vojske Srbije uvode i muškarci koji su napunili 30 godina, iako nisu služili vojni rok, a da se procena njegove vojnoevidencione specijalnosti obavi na osnovu stručne spreme, zanimanja, znanja i veština potrebnim za popunu vojske određenim kadrom.

Predviđeno je da oni prođu osnovnu obuku koja traje najduže 25 dana u kalendarskoj godini a da zatim, prema potrebi, idu na specijalističku obuku koja je takođe limitirana na 25 dana u godini.

“Dodatna mogućnost je da se provede i neka druga obuka od najviše 20 dana ako je potrebno da rezervista usvoji, kako se kaže u uredbi, ‘nova znanja, veštine i navike’. Na primer, to može da bude kurs preobuke za neko novo sredstvo ratne tehnike”, navodi se.

Portal podseća da su u početku rezervisti koji nisu služili vojsku pozivani na dvonedeljni kurs u centru za obuku.

“Na obuku marta 2019. došao je tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin i to je u delu javnog mnjenja bio povod za podsmeh i posredno stvaranje negativne slike o kratkom boravku u kasarnama. Nažalost, lični politički marketing jedne ličnosti bio je povod za stav javnosti da se radi o neozbiljnom pristupu obuci. U stvari, za VS radi se o jednom od bitnih mehanizama popune jedinica ratnog razvoja jer znatan broj jedinica u miru ima samo jezgro za ratni razvoj na mobilizacijski poziv”, piše u tekstu.

Dodaje sa da je većina jedinica VS u miru nižeg nivoa razvoja, sa popunom ispod 100 odsto, a pasivna rezerva koja u ratu treba da obezbedi razvoj jedinica stari, jer je još početkom 2011. godine obustavljeno obavezno služenje vojnog roka.

“U međuvremenu, podmlađivanje je rešavano svrstavanjem rezervista koji su prošli dobrovoljnu obuku, ali taj broj je premalen sudeći o odlukama da se pristupi obuci pasivne rezerve”, dodaje se u tekstu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x