Ministarka Đedović: Racionalnom potrošnjom račun za struju može da se prepolovi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti/OSR
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će građani ove grejne sezone racionalnom potrošnjom električne energije moći da ostvare popuste i prepolove račune za električnu energiju.

“Štednjom električne energije građani će moći da prepolove svoje račune. Ako smanje potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci”, rekla je Đedović Handanović za RTS, objavilo je Ministarstvo.

Kako je dodala, domaćinstvima će se obračunavati popust od pet odsto, ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

“To znači da uz racionalnu potrošnju račun za električnu energiju može biti čak i prepolovljen”, rekla je ona.

Đedović Handanović je naglasila i da je energetski sistem spreman za početak grejne sezone.

“U sistemima daljinskog grejanja, prema dostavljenim izveštajima, izvršene su sve neophodne pripreme i remonti proizvodnih i distributivnih mreža i obezbeđene su dovoljne količine energenata za početak grejne sezone”, kazala je ministarka.

Dodala je da je Republička direkcija za robne rezerve popunila svoje kapacitete kako bi u slučaju prekida lanaca snabdevanja energentima, sistemima daljinskog grejanja stavila na raspolaganje dovoljne količine.

Đedović Handanović je naglasila da su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike u svakodnevnom kontaktu sa Udruženjem toplana i lokalnim samoupravama kako bi se otklonili određeni problemi sa nabavkom energenata i da će se tokom cele grejne sezone pratiti rad toplana kako bi građani imali tople domove.

Ocenila je i kako je važno što se uvode obnovljivi izvori energije u sisteme daljinskog grejanja, pa će se građani od ove zime grejati na biomasu u tri opštine – Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru.

Najavila je i da će sutra obići radove na izradnji nove toplane na drvnu sečku u Majdanpeku.

“Nova toplana bi trebalo da bude u funkciji u toku ove grejne sezone čime će se i u ovoj opštini u potpunosti izbaciti mazut iz sistema daljinskog grejanja”, rekla je ona.

Ministarka je istakla da je proizvodnja uglja u Kolubari i Kostolcu stabilizovana ali da su potrebni dodatni napori i sredstva za otvaranje novih otkrivki i kopova, jer su ležišta složenija nego ranije.

“Remonti u EPS-u se privode kraju, na deponijama imamo 2,3 miliona tona uglja što je dovoljno za više od 20 dana bez uvoza. U svakom slučaju očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede Srbije pokrije iz svoje proizvodnje i osigura bezbedno snabdevanje za građane i privredu Srbije”, kazala je Đedović Handanović.

Podsetila je i da je u trećem kvartalu ove godine ostvaren visok udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u rastu BDP-a zemlje u iznosu od 17 odsto, “što znači da su jedan od najznačajnijih pokretača ekonomije Srbije i da je proizvodnja električne energije stabilna”.

Đedović Handanović je podsetila i da je Vlada Srbije unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa do 50 odsto za električnu energiju, gas, ili daljinsko grejanje.

“Ono što je najvažnije, procedura je maksimalno pojednostavljena, tako da je dovoljno predati samo jedan papir, odnosno zahtev u kojem se izjašnjavaju za koji vid energije žele da iskoriste olakšice. Informativna kampanja je dala rezultate, ali apelujem na jedinice lokalne samouprave da pomognu građanima u procesu prijavljivanja”, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, trenutno se prijavilo više od 72.000 građana, ali radi se na tome da se dodatno snize kriterijumi kako bi se još veći broj građana prijavio.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x