Momirović: Investiraćemo 43 miliona evra u 250 pružnih prelaza

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Ministarstvo građevinarstva/Đ.K.
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da će se do sredine sledeće godine investirati 43 miliona evra u 250 pružnih prelaza, uz pomoć i podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetske banke, saopštilo je to Ministarstvo.

On je, prilikom obilaska pružnog prelaza u Resniku, rekao da će ta investicija biti, verovatno najveće ulaganje u prethodnih deset godina u bezbednost železničkog saobraćaja.

“Na našim prugama se samo u maju prevezlo 516.500 putnika, što je rast za 94 odsto u odnosu na prošlu godinu. Zato moramo mnogo više da investiramo u bezbednost saobraćaja”, rekao je Momirović.

Dodao je da na teritoriji Srbije postoji oko 2.118 pružnih prelaza od kojih su 520 obezbeđeni rampama, a kako je to dobrim delom zastarela tehnologija, moraju se sanirati da bi bili maksimalno bezbedni.

Momirović je rekao da će prvi pružni prelazi biti modernizovani u narednih mesec dana kada počinju radovi na njih 35 na kojima će biti ugrađena najsavremenija oprema za odvijanje železničkog i drumskog saobraćaja u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Ukupna vrednost ugovora je oko sedam miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz zajma EBRD-a.

Prvih 35 pružnih prelaza činiće centralni deo opreme za osiguranje putnih prelaza tipa “RLC23” koji će biti smešteni u tipiziranu kućicu, neposredno pored putnog prelaza.

Taj uređaj samostalno upravlja radom putoprelaznih polubranika i svetlosnih signala, opremljenih svetiljkama u led tehnologiji, kao i jakozvučnim zvonom. Uloga tog dela opreme je da učesnike u drumskom saobraćaju obaveštava o nailasku šinskih vozila.

Postavljanje prvih sistema za regulisanje saobraćaja preko putnih prelaza očekuje se u narednih mesec dana, a ceo ovaj projekat prema potpisanom ugovoru trebalo bi da bude završen za godinu dana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x