Momirović: Izvoz Srbije u Mađarsku u januaru ove godine veći 39 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović. Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Ukupna trgovinska razmena Srbije i Mađarske u januaru ove godine isnosila je 272,8 miliona evra, od čega je izvoz iznosio 148,3 miliona evra, rekao je danas ministar trgovine Tomislav Momirović, nakon sastanka sa ambasadorom Mađarske Jožefom Zoltanom.

On je, kako je saopštilo ministarstvo, rekao da očekuje da do kraja godine obim ukupne robne razmene Srbije i Mađarske bude veći od prošlogodišnjih 3,65 milijardi evra.

“Mogu slobodno da kažem da naše prijateljstvo sa Mađarskom raste i učvršćuje se i u ovim teškim vremenima. Koliko su naše dve zemlje bliske u svakom pogledu svedoči i podatak da je u poslednjih 10 godina vrednost robne razmene značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza delova i komponenata automobilske industrije”, rekao je Momirović.

Dodao je da je Mađarska Srbiji izuzetno važan trgovinski partner, među pet država kada je reč i o izvozu i o uvozu.

Momirović je rekao da će se nastaviti produbljivanje ekonomske i političke saradnje i da će održavanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju čije je sledeće zasedanje 9. i 10. maja u Beogradu biti prilika da sa timom ministra spoljnih poslova i trgovine, Peterom Sijartom, brojnim privrednicima iz Mađarske i Srbije, razgovara u cilju privlačenja novih investicija.

Na sastanku sa ambasadorom Mađarske je više reči bilo i o CEFTA/TCT zelenim koridorima, jer je za Srbiju od velike važnosti njihovo proširenje na granične prelaze sa državama članicama EU, a s ciljem smanjenja čekanja prilikom transporta robe.

Poslednjih godina, kako je navedeno, Mađarska pokazuje sve veći interes za ulaganja na celoj teritoriji Srbije, posebno u oblasti automobilske, građevinske i prehrambene industrije, obnovljivih izvora energije, vodoprivrede i zaštite životne sredine.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x