NBS: Devizne rezerve na kraju decembra 2021. iznosile 16,5 milijardi evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niske Vesti
Podelite vest

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju decembra 2021. iznosile su 16,5 milijardi evra, što je za 1,4 miliona evra više u odnosu na novembar, saopštila je danas NBS.

Tokom 2021, devizne rezerve povećane su za tri milijarde evra čime je dodatno ojačana otpornost domaćeg finansijskog sistema na potrese iz medjunarodnog okruženja, navodi se u saopštenju.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbedjuje se pokrivenost novčane mase M1 od 137,8 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 13,7 milijardi evra i bile su za 2,6 milijardi evra više nego krajem 2020. godine.

Povećanje bruto deviznih rezervi NBS u decembru ostvareno je po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka krajem godine (299,5 miliona evra), kao i po osnovu deviznih kredita u neto iznosu od 93,8 miliona evra, a neto priliv ostvaren je i po osnovu donacija (55,3 miliona evra).

Uvećanju deviznih rezervi doprinelo je i efikasno upravljanje deviznim rezervama i pozitivan neto efekat tržišnih faktora (ukupno 14,7 miliona evra), istakla je NBS.

Ti prilivi su, kako je objašnjeno, kompenzovali neto odlive po osnovu aktivnosti NBS na medjubankarskom deviznom tržištu (280 miliona evra), po osnovu plaćanja deviznih obaveza države (u ukupnom iznosu 130,2 miliona evra) i neto odlive po ostalim osnovima (51,7 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 926,1 milion evra i bio je za 224,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2021. godini, u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 6,9 milijardi evra.

U decembru, kao i u celoj 2021. godini, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na medjubankarskom deviznom tržištu u decembru neto prodala 205 miliona evra, u najvećoj meri kao rezultat pojačane tražnje za devizama uvoznika energenata, dok je u 2021. doprinela daljem uvećanju deviznih rezervi i neto je kupila 645 miliona evra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x