Nikezić poručio Malom: Nije tačno da EPS uvozi struju iz sopstvenog prihoda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Stranka Slobode i pravde (SSP) poručila je danas ministru finansija i Siniši Malom da nije tačno da Elektroprivreda Srbije (EPS) struju uvozi iz sopstvenog prihoda i akumuliranih sredstava.

Dobro znate da se celokupan uvoz struje, od septembra do danas, finansira isključivo iz kredita, kao i da je kreditno zaduženje EPS-a samo u ovoj godini povećano za preko 300 miliona evra i da je prešlo 1,4 milijarde evra”, rekao je predsednik Resornog odbora za privredu i finansije SSP Dušan Nikezić.

On je u pisanoj izjavi rekao da Mali isto tako zna da EPS više nigde ne može da se zaduži, pa će mu samo do marta 2022. godine biti neophodna finansijska pomoć države od 500 miliona evra.

“To znači da će EPS za samo šest meseci ‘spaliti’ 800 miliona evra, što je više nego što ste oteli penzionerima za četiri godine”, poručio je Nikezić ministru finansija.

Nikezić je optužio sadašnju vlast da je njeno “neodgovorno upravljanje i nemilosrdno isisavanje para iz nekada najmoćnije srpske firme dovelo do neverovatne situacije: da je najveći proizvodjač struje na Balkanu pred bankrotom, u vreme kada su tržišne cene struje najveće u istoriji”.

“Proizvodni i finansijski kolaps EPS-a je samo još jedna potvrda da je vaš režim najveća štetočina u srpskoj istoriji, koja je uspela da zaduži zemlju više nego sve prethodne vlasti zajedno, da ostvari najveći budžetski deficit u istoriji, pokloni strancima najvrednije resurse i finansijski upropasti sva javna preduzeća, uključujući i one najveće – Telekom i EPS”, poručio je Nikezić.

Ministar finansija je juče izjavio da “država za sada ne daje novac za uvoz električne energije jer EPS troši svoj novac koji je akumulirao iz tekućih prihoda u poslovanju. On je negirao da bi, ako energetska kriza potraje mesec dana, to moglo da utiče na stabilnost finansijskog sistema Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x