Nikezić (SSP): Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom vlast u Srbiji uništava domaću privredu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dušan Nikezić, Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Vlast u Srbiji će, ukoliko sa Kinom zaključi sporazum o slobodnoj trgovini, staviti katanac na domaću privredu koja nema snagu i kapacitet da se takmiči sa kineskim firmama, ni na srpskom ni na kineskom tržištu, ocenio je potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić.

“Takav sporazum nemaju ni najrazvijenije svetske ekonomije, poput EU, SAD ili Rusije, a potpuno je suludo da ga potpiše Srbija, koja Kini može da ponudi samo jeftine sirovine, dok kineske firme mogu preko noći da zatrpaju naše tržište i potpune uguše domaću proizvodnju”, naveo je Nikezić u saopštenju.

Istakao da ni sada u Kinu ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB Bor, i to preko milijardu evra vrednu rudu i koncentrat bakra, dok se iz Kine uvozi za 4,7 milijardi evra telekomunikaciona, računarska, medicinska, vojna i druga oprema.

“Kinezima je ova vlast već poklonila najveće srpske industrijske komplekse i najvrednije rudno bogatstvo, kineskim građevinskim firmama bez tendera daje praktično sve velike infrastrukturne projekte, a sada sporazumom se kineskim kompanijama daje na tacni i kompletno srpsko tržište”, ukazao je Nikezić.

Predložio je da se odmah obustave štetni pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini i preduzmu koraci koji su u interesu Srbije – ograniči izvoz ruda, poveća rudna renta, oporezuje ekstraprofit od prekomerne ekspolatacije i uvede obaveza prerade rude u Srbiji, kako bi oživela domaća metaloprerađivačka industrija.

“Što pre shvatimo da je budućnost Srbije punopravno članstvo u EU, biće bolje za sve naše građane”, naveo je Nikezić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x