NVO: Građani ne smeju da budu taoci dijaloga Beograda i Prištine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/European Council)
Podelite vest

Albanske i srpske nevladine organizacije sa Kosova i centralne Srbije ocenile su danas u zajedničkom saopštenju da, imajući u vidu nedavne izveštaje EU i razvoj događaja na terenu, postoji zabrinutost zbog uticaja nedostatka napretka u dijalogu Beograda i Prištine na lokalne zajednice u Srbiji i na Kosovu.

“Građani na terenu najviše pate od prisustva tenzija i nepoverenja. Sve strane stoga moraju odustati od zapaljive retorike koja preti i šteti odnosima unutar i između zajednica. Nejasnoće se moraju smanjiti kroz transparentnost i odgovornost. Svim građanima mora biti jasno šta je dogovoreno, a sam proces dijaloga mora se približiti samim građanima koji su njime pogođeni”, navodi se u saopštenju koje je potpisalo 40 nevladinih organizacija.

U saopštenju se navodi da “scene dočeka patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija na ulicama Prizrena šalju pozitivnu poruku međusobnog poštovanja i mirnog suživota”, kao i da su sve strane u tom događaju imale “konstruktivan pristup”, što posebno važi za predsednika opštine Peć Gazmenda Muhadžerija, koji je prisustvovao ustoličenju.

“Takođe pozivamo na opipljiv napredak u mnogim drugim područjima. Na Kosovu postoji suštinski nedostatak dijaloga i saradnje kroz izabrane institucije”, navodi se u saopštenju i dodaje da “poslanici Srpske liste ne uspevaju da predstavljaju potrebe zajednice kosovskih Srba” jer kontinuirano odsustvuju sa sednica Skupštine Kosova.

“Mnogi sporazumi se danas jedva pominju. Glavni most u Mitrovici i dalje je zatvoren za saobraćaj, uprkos velikim investicijama EU. Obe strane treba da se angažuju na rešavanju demarkacije Severne Mitrovice koja je omela proces ponovnog otvaranja. Moraju se preduzeti dodatni koraci kako bi se osiguralo da most služi kao inkluzivan i zajednički prostor koji povezuje ljude sa obe strane reke Ibar”, navode nevladine organizacije.

Po pitanju registarskih tablica, nevladine organizacije su pozvale i Beograd i Prištinu da “rade konstruktivno na pronalaženju rešenja koje neće štetiti građanima na terenu”, dok po pitanju uzajamnog priznavanje diploma upozoravaju da je to “stalo”, što je dovelo do “manjka vitalnog osoblja u ključnim javnim institucijama na jugu Srbije i na Kosovu”.

U saopštenju se dodaje i da na jugu Srbije postoji osećaj da je integracija albanske zajednice narušena napetim odnosima Beograda i Prištine, kao i da “zabrinutost u vezi sa sprovođenjem popisa u Medveđi treba odmah da se reši i da se izvrši detaljna revizija procesa pasivizacije” prebivališta građana.

Zajedničko saopštenje potpisali su Evropski fond za Balkan (European Fund for the Balkans), AKTIV, Asocijacija žena Mitrovice za ljudska prava (MWAHR), Balkan Forum, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), “Budi Aktivan 16” iz Preševa, Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Centar za mir i toleranciju (CPT), Centar za demokratiju i edukaciju – Preševska dolina i Community building Mitrovica (CBM).

Potpisnici su i Evropski centar za pitanje manjina Kosovo (ECMI), Evropski pokret Srbija (EMinS), Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Građanske inicijative, Glas Roma, Aškalija i Egipćana  (VoRAE), Humani Center Mitrovica, Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija, Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo, docentkinja Univerziteta u Beogradu Jelena Lončar, Junior Chamber International Prizren (JCI – Prizren), Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS), Kosovski Centar za Rodne Studije, Kosova Info i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Među potpisnicima su i Medija centar Čaglavica, NVO Integra, Peer Educators Network (PEN), Pozitiv 365 i portal “Ministria e Lajmeve” iz Preševa, aktivista civilnog društva Rahim Salihi, Radio Goraždevac, Radio Astra Prizren, Radio Peć, Sbunker, TV Prizreni, “The Future” Bujanovac, Udruženje za nasleđe i kulturno stvaralaštvo iz Preševa, profesorka Univerziteta u Prištini Vjollca Krasnići, aktivista civilnog društva Valon Arifi i “Youth trails” iz Preševa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x