NVO: Više od tri četvrtine LGBT+ osoba želi da jednog dana sklopi brak ili istopolnu zajednicu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Filmbetrachter
Podelite vest

Više od tri četvrtine ispitanika LGBT+ osoba u Srbiji, njih 77 odsto, želi da jednog dana sklopi brak, odnosno istopolnu zajednicu, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije (NVO) Centar za istraživanje i razvoj društva “IDEAS”.

IDEAS u današnjem saopštenju, povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, navodi da je istraživanje pokazalo da 86 odsto LGBT+ osoba smatra da je pitanje istopolnog partnerstva najvažnije, ili veoma važno za njih.

Prema tom istraživanju, 90 odsto LGBT+ osoba podržava mogućnost usvajanja dece, dok bi više od polovine njih u budućnosti volelo da ima decu “što je sličan procenat kao i među drugim odraslim osobama koje nemaju decu”, dodali su iz “IDEAS”.

Iz te nevladine organizacije su naveli da pravni okvir još uvek ne prepoznaje istopolna partnerstva i porodice, što LGBT+ osobama uskraćuje brojna prava – “od toga da sa partnerom ili partnerkom snose finansijske troškove, steknu zajedničku i naslede imovinu, koriste prava iz oblasti porodično-pravne i socijalne zaštite, učestvuju u brizi o zdravlju, do toga da imaju i brinu o deci.

Dodali su da sistemsko isključivanje, nizak stepen zaštite, kao i predrasude imaju izrazito negativan uticaj na sve segmente života LGBT+ osoba, zbog čega su zatražili hitno donošenje zakona koji bi obezbedio prava i zaštitu tim osobama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x