Održan 16. Seoski višeboj u Jablanici (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U nedelju 19. juna u selu Jablanica, najprostranijem srpskom selu, održan je 16. seoski višeboj, tradicionalna manifestacija koja predstavlja takmičenje u starim zanatima, veštinama i sportovima.

Numerom “Zlatibore moj zeleni bore” u izvodjenju trubačkog orkestra Milovana Milaćevića započet je svečani program. Na početku se obratio Vukomir Božanić, u ime organizatora, Turističkog udruženja Jablanica.

Prisutnima je poželeo dobrodošlicu, zahvalio se opštini Čajetina, koja iz godine u godinu daje podršku organizovanju manifestacije i pozdravio goste iz opštine Rudo i opštine Knić. On je podsetio kako je prvi seoski višeboj u Jablanici održan 2006. godine i izrazio zadovoljstvo što je nakon 17 godina ova  manifestacija izrasla u jednu od najpoznatijih i najposećenijih manifestacija seoskog tipa u Srbiji.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, rečima:

“Dobar dan čuvari srpskog sela i tradicije!”. Istakao je da je ovo najbolji način da se sačuva selo i tradicija, potom je i svečano otvorio program manifestacije.

Usledio je bogat kulturno – umetnički program.

U sportskom delu programa najuspešniji su bili: Uroš Milićević u disciplini skok u dalj, Marko Purić bacanje kamena s ramena, Miloš Đurđić u prevlačenju klička, Aleksandar Dragović u disciplini skok u vis iz mesta, dok je Marko Purić bio najbolji u prevlačenju ruku u sunožnom stavu. U trci konja najuspešnije je bilo grlo Lolan Vlasilija Planića, dok je ekipa “Zlatiborci” pobedila u prevlačenju konopca.  U ručnom struganju dubećom testerom prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Slavko i Mirko Vujović i Milosav Didanović, dok je u prestrugivanju testerom kladarom najbrža bila ekipa Ljuba i Radojice Bakića.

U vuči na vlaci konjskom zapregom u jednopregu najuspešnije je bilo grlo Putalj Ivana Zorića,  u dvopregu par Putalj-Vihor Ivana Zorića, dok su u vuči na vlaci volovskom zapregom pobedili volovi Ruško i Balja Ljubomira Andžića.

U okviru Seoskog višeboja održavaju se i “Katran dani”. Ove godine katranica je potpaljena u subotu 18. juna, a dan kasnije svečano ju je otvorio zamenik predsednika opštine Čajetina, Miloje Rajović. Katran dani čuvaju tradiciju procesa pečenja katrana, koji se proizvodio u ovom kraju tri veka u nazad.

Manifestaciji je prisustvovalo blizu 3000 posetilaca, meštana zlatiborskih sela, kao i sela iz okoline, ali i znatiželjnih turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja. Posebno raduje učešće mladih, kao takmičara i kao posmatrača, što  pokazuje da će se ova tradicija uspešno negovati i u budućnosti.

Organizator manifestacije je Turističko udruženje Jablanica, uz pomoć Mesne zajednice Jablanica, Turističke organizacije Zlatibor, Kulturnog centra Čajetina, Komunalnog javnog preduzeća “Zlatibor” Čajetina. Pokrovitelj je opština Čajetina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x