Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba od 1. do 4. oktobra u Vrnjačkoj Banji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pokret Trećeg doba Srbije
Podelite vest

U obilju sportskih i drugih događaja održava se i tradicionalna 16. Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba , koja se, pod pokroviteljstvom Predsednika Republike, i ove godine održava u Vrnjačkoj Banji, od 1. do 4. oktobra.

Očekuje se prisustvo oko 700 učesnika i gostiju iz svih krajeva zemlje, uključujući i Кosovo i Metohiju.

Na Olimpijadi će ove godine učestvovati 510 takmičara svrstanih u 102 ekipe u 5 sportskih disciplina primerenih godinama penzionera: štafeti u brzom hodanju, fudbalu (šutiranju na male golove), košarci (izvođenju slobodnih bacanja), pikadu i šahu.

Osim sportista, na Olimpijadi učestvuju slikari i ikonopisci, u okviru Likovne kolonije, kao i najbolji folklrni ansambl iz Leskovca i hor iz Niša i penzioneri-pisci. Najbolje pesme i priče, ikone i slike i mnoštvo zanimljivih sadržaja objavljeno je u novom izdanju tradicionalnog „Olipijskog kladenca“ (dostupan na sajtu: trece-doba.rs, gde se nalazi i bogata galerija fotografija).

  • Pravo učešća na „velikoj olimpijadi“ stečeno je na regionalnim mini olimpijadama širom Srbije, kao i na takmičarskim smotrama horova i folklora i konkursima za najbolja literarna i slikarsko-ikonopisačka ostvarenja, na kojima je učestvovalo više od 8 hiljada penzionera i starijih ljudi.
  • Manifestaciju organizuje Pokret trećeg doba Srbije u saradnji sa Savezom penzionera i Sindikatom penzionera Srbije „Nezavisnost“. Finansijska sredstva za kvalifikacione i završnu olimpijadu, obezbeđuje Republički fond invalidsko-penzijskog osiguranja, u okviru realizacije programa rekreacije i zdravstveno-kulturne edukacije penzionerske populacije.
  • Dosadašnjih 15 olimpijada, počev od prve, koja je održana u Sokobanji – 2008. do 2022. okupilo je oko 12.000 učesnika, koji su, osim učešća u sportskim takmičenjima, imali edukativna predavanja, provere zdravstvenog stanja, likovno-ikonopisaačke izložbe, književne susrete, projekcije filmova u Bioskopu trećeg doba… Ova smotra sportsko-kulturnih „dostignuća“ održava se u čast Međunarodnog dana starih i praznika Pokreta trećeg doba (1. oktobra). To je prilika da se mlađe generacije podsete na brigu o onima koji su je zaslužili svojim predanim radom.
  • Na olimpijadama se, inače, redovno neguju raznovrsni oblici međugeneracijske saradnje, naročito sa mladima i najmlađima.

SATNICA 16. Olimpijade >>>

O samom Pokretu trećeg doba Srbije >>>

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x