Pašalić: Država je zakonom napravila mrežu da nasilnik ne može da se izvuče

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zoran Pašalić, Zaštitnik građana Foto: Printscreen Youtube/Newsmax Adria
Podelite vest

Zaštitnik građana Zoran Pašalič izjavio je danas da postoji više zakona koji tretiraju nasilje u porodici a da je Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici “država napravila mrežu da se nasilnik ne može izvući.”

“Ukoliko se nasilje pojavi prvi put bilo fizičko, psihičko ili drugi vid nasilja, nasilnik mora da se prati. U slučaju Pirota službe su zakazale”, rekao je Pašalić za Radio televeziju Srbije (RTS).

Kako je naveo, tu je bilo više puta da je nasilnik uznemiravao žrtvu, policija je reagovala ali nije bilo adekvatne procene rizika.

U slučaju porodičnog nasilja u Zaječaru, Pašalić je uputio i preporuku da se deca i kada su svedoci tretiraju kao žrtve.

“Potrebna je ne samo promena zakona već i promena ponašanja prema deci koja su prisustvovala nasilju. Mora se sa velikom pažnjom voditi računa da i oni budu tretirani kao žrtve, jer se ta deca u kasnijem uzrastu često identifikuju ili sa nasilnikom ili sa žrtvom nasilja”, ukazao je Pašalić.

On je ocenio da kada dođe do propusta u postupanju onda ne zakažu samo pojedine institucije već ceo sistem, zbog čega se i insistira na doslednoj primeni zakona, jer ako se on primenjuje onda nasilnik ne može da se nađe u situaciji da može da vrši nasilje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x