Petković: Kfor i Euleks imaju mehanizme da popune bezbednosni vakuum na severu Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je u trenutku kada su Srbi napustili kosovske institucije nastala neka vrsta “bezbednosnog vakuuma”.

Petković je za televiziju Insajder rekao da “Kfor i Euleks imaju mehanizme da sačuvaju javni red i mir”, a da Euleks u okviru svog mandata, u svom sistemu, ima sudije, policiju, carinu.

Na pitanje da li je zbog trenutne situacije dijalog Beograda i Prištine vraćen na početak i šta će dalje beogradska strana činiti, Petković je odgovorio da je Kurti zadao “konačni udarac” procesu normalizacije “svojim ponašanjem” i izjavom u Nemačkoj, tokom Samita Berlinski proces, da Zajednica srpskih opština (ZSO) “postoji u Beogradu, ali ne i u Prištini”.

“Mi smo u sve ovo ušli da bismo dobili ZSO. Mi smo sve naše iz Briselskog sporazuma ispunili, a prvih šest tačaka koje se tiču ZSO nisu ispunjene. Ako smo u sve ušli, i u lokalne izbore 2013. zbog Birselskog sporazuma ali ako posle 10 godina nema ZSO a Kurti iz Berlina kaže: ‘ZSO nećete ni nikada imati’ – o kakvom razgovoru možemo da pričamo”, upitao je on.

Na pitanje da li su registarske tablice proizvele najveću krizu na Kosovu u poslednjih deset godina, Petković je odgovorio da je Kurti kroz to pošao u obračun sa srpskim institucijama na Kosovu koje on naziva paralelnim.

Upitan o “francusko-nemačkom planu za Kosovo i Srbiju”, Petković je rekao da je Srbija poslala odgovor i da je rekla šta misli, štiteći svoje interese, mir i stabilnost.

“A kada dođe vreme, predsednik Vučić će govoriti o tome. Mi nismo kao ovi u Prištini da sve ispričamo odmah u medijima. Mi se tako ne ponašamo”, kazao je Petković, a prenosi Insajder.net na linku https://insajder.net/teme/petkovic-u-marker-razgovoru-kfor-i-euleks-da-popune-bezbednosni-vakuum-nastao-izlaskom-srba-iz-institucija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x